KıbrısManşet

Kasulidis: Meydan okuma söylemlerinin peşinden gitmeyeceğiz

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik söylemlerinde son dönemlerde bir tırmanış olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda çözüme katkı sağlamak yerine Kıbrıslıtürkleri siyasi yan dal haline getirdiğini belirtti

Kasulidis: Meydan okuma söylemlerinin peşinden gitmeyeceğiz

Rumca yayın yapan Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre; Lefkoşa‘nın güneyinde “Krizi ustalık ve kapsayıcılıkla yönetmek” başlığı altında düzenlenen “18’inci Economist” toplantısında konuşan Kasulidis, Türkiye’ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis,

Kasulidis Türkiye’yi, politik ve kurumsal açıdan gerileme konusunda takip etmelerinin söz konusu olmadığını, ayrıca meydan okuma söylemlerinin peşinden gitmeyeceklerini söyleyerek, kalıcı bölünmeye neden olan uzun süren durgunluğu kabul etme ve uzlaşma niyetinde olmadıklarını belirtti.

“Türkiye Kıbrıslıtürkleri siyasi yan dalı haline getirdi”

Türkiye’nin, güney yönetiminin inisiyatiflerini incelemeye odaklanma ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymak yerine Kıbrıslıtürkleri siyasi yan dalı haline getirdiğini vurgulayan Kasulidis, Rusya’nın Ukrayna işgaline işaret ederek, Avrupa’nın kalbinde bugün yaşananların Kıbrıs’ta 48 yıl önce yaşanmasına bağlı olarak Kıbrıs ve Ukrayna’nın paralel süreçler oluşturduğunu, tek farklı olanın ise işgalci ile olaylara uzaklığının olduğunu belirtti.

Kasulidis Ukrayna savaşının, Kıbrıs’ın AB içerisinde güvenilir ve öngörülebilir bir batılı ortak olduğunu kanıtlama fırsatı verdiğini de söyleyerek, ilk andan itibaren Rus işgalini kınadıklarını söyleyen Kasulidis, bu desteğin fırsatçılık niteliğinde olmadığını belirtti.

“Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik söylemlerinde bir tırmanış var”

Son dönemlerde Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik söylemlerinde bir tırmanış olduğunu hatırlatırken, bunun bölgedeki barış, güvenlik ve refah koşullarının inşa edilmesine katkı koymadığını belirtti.

Kasulidis komşu ülkenin, geri dönüşü olmayan sonuçlarla oldubittiler yaratmak için mevcut hükümetin görevini tamamlamasına ve muhtemelen Haziran 2023 seçimlerine kadarki zamandan faydalanmak istediğini gözlemlediklerini iddia etti.











Başa dön tuşu