KıbrısManşet

KTEZO: KTTO topluma açıklama yapmak zorundadır

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Ticaret Odası‘nın (KTTO) esnaf ve zanaatkarlardan oluşmayan kişilerle yeni bir “Esnaf ve Zanaatkarlar Kooperatifi” kurmasıyla, aralarındaki tüm köprüleri yaktığını, bunun “onur, duruş ve ilkeler” gibi değerlere uymadığını vurguladı

KTEZO: KTTO, aramızdaki tüm köprüleri yaktı

Yazılı açıklama yapan KTEZO Yönetim Kurulu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, kuruluşunu ilan ettiği “Esnaf ve Sanaatkarlar Kooperatifi” ile aralarındaki bütün köprüleri yaktığını belirterek, konunun bilgilerine geldiği andan itibaren uyardıkları KTTO’nun, kapalı kapılar arkasında gizlice kuruluşunu tamamladıkları kooperatifle ilgili, açıktan sordukları sorulara ve yaptıkları eleştirilere cevap vermediğini kaydetti.

Açıklama şöyle devam etti;

“Aradan bir hafta geçmesine rağmen KTTO iki kulağı üzerinde yatarak duymazlıktan geliyor, açıklama yapmamakta ısrar ediyor.

“KTTO bu hamle ile sisteme yaranmak için KTEZO’yu ‘istenmez’ ilan etti”

Anlaşılan biz yaparız olur anlayışı içine KTTO da girmiş bulunuyor. Nasıl olsa bu ülkede kulak üzerine yatmak siyaset olup çıktı. KTTO da bu anlayıştan cesaret alıyor.

Buraya kadar ‘onların sorunu’ diyerek, ahlak dışı bu durumu geçiştirmeye çalışabiliriz. Ama işin rengi böyle değil. KTTO yaptığı bu hamle ile dünya alemin önünde sisteme yaranmak için KTEZO’yu ‘istenmez’ ilan etmiş oldu. Bunu ne kabul etmemizi ne hazmetmemizi kimse beklemesin!

Aynı zamanda Kooperatif Şirketler Mukayitliği bu kurulan kooperatife nasıl ve neden onay verdiğini açıklamak zorundadır.

” ‘Onur’ denen bir şey vardır. Kurallar, ilkeler vardır”

Varolan ve denetlenen bir Esnaf ve Zanaatkarlar Kooperatifi’ne rağmen ‘esnaf ve zanaatkar olmayan kişilerden’ oluşturulan bu oluşum tam bir skandaldır. Can alıcı esas mesele de budur.

‘Onur’ denen bir şey vardır. Kurallar, ilkeler vardır. Bir toplumu bir arada tutan değerler ve uyulması zorunlu yasalar vardır. KTTO hepsini bir kenara atmıştır.

KTTO kooperatif kurarak, esnaf ve zanaatkara ayrılacak kaynağa el koymaya çalışmaktadır. Böylece esnaf ve zanaatkarların ihtiyacına belki de geleceğine karar verme yetkisine sahip olacağını zannediyor.

“KTEZO’nun, üyelerini kredilendirmesinden neden korkuluyor?”

Her üyesinin kaydını tutan, çalışan sayısı ve kapasitesine kadar bilgisi olan, mesleki yeterliliği ölçebilen, eğitim ve belgelendirme çalışmalarını yürüten bir KTEZO’nun, ihtiyaç duyan üyelerini kredilendirmesinden neden bu kadar çok korkuluyor?

Hem de bu alanda 11 yıllık, denetlenen ve deneyimli bir Esnaf ve Zanaatkarlar Kooperatif’i hali hazırda varken.

Bu ülkede göz göre göre bunlar oluyorsa; mesele sadece bizimle ilgili değildir.

Etik olmayan bu ahlak dışı davranışları unutturmayacağımızı ifade ederken, bunu da toplumsal bir sorumluluk olarak saydığımızı hatırlatmakta fayda görüyoruz”











Başa dön tuşu