KıbrısManşet

Yüksel: Devlet denetleyecek, işveren güvenlik önlemi alacak, çalışan kurallara uyacak

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR), son dönemde artış gösteren iş cinayetlerine ilişkin  açıklamalarda bulundu. Açıklamada; “Devlet denetleyecek, işveren iş güvenliği hizmeti alıp çalışanlarını en güvenli şartlarda çalışmasını sağlayacak, çalışanlar kurallar dizisine harfiyen uyacak” sözleri dikkat çekti

Yüksel: Israrla üzerinde durduğumuz konularda, ülkede maalesef ciddi eksiklikler var

İSG-BİR Başkanı Güvenç Yüksel tarafından yapılan yazılı açıklamada; iş cinayetlerinin önüne geçebilmek adına devletin, işverenlerin ve çalışanların üzerine düşen sorumluluklara değinilirken; herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği vurgulandı.

“Son dönemlerde ülkemizde yaşanan iş kazalarını üzülerek gözlemlemekteyiz. Öncelikle henüz 22 yaşındaki genç evladımıza, hayatını kaybeden diğer emektarlarımıza Allah’ tan rahmet eyler, geride kalan aile, eş, dost ve akrabalarına başsağlığı dileriz” ifadelerine yer verilen açıklamada; bugüne kadar üzerinde durdukları iş güvenliğine dair konularda, ülkede ciddi eksiklikler olduğu söylendi.

“Çalışanların, işverenlerin ve devletin; çalışma koşullarıyla ilgili çok ciddi güvenlik önlemleri alması gerekiyor”

Açıklama şöyle devam etti:

“Sorgusuz ve sualsiz elzem olarak yapılması gereken denetimler, iş güvenliği uzmanları tarafından risk değerlendirme raporlarının hazırlanması ve uygulanması, çalışanlara verilmesi gereken eğitimler ve özellikle inşaat iş kolunda yüksekte çalışma konusunun ne kadar hayati önem arz ettiğini bir kez daha çok acı bir kayıp ile ne yazık ki tekrar görmüş olduk. Ülkemizde gerek çalışanların gerek işverenlerin gerekse devletin, işyerlerindeki çalışma koşullarına ilişkin olarak çok ciddi güvenlik tedbirleri almasının zamanı çoktan gelmiştir.

“Herkes üzerine düşen sorumluluğu yapmak zorundadır”

Devlet, işveren ve çalışan bu işin başındaki üç aktördür. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yapmak zorundadır. Yasaların ve tüzüklerin de bize emrettiği de budur. En özet şekli ile, devlet denetleyecek, işveren iş güvenliği hizmeti alıp çalışanlarını en güvenli şartlarda çalışmasını sağlayacak ve çalışanlar da tüm bu kurallar dizisine harfiyen uyacak. Bu kazaların önlenmesinin başka bir formülü yoktur.

“Çalışanları korumak, eğitmek ve kazaları önlemek, kaza sonucu ortaya çıkan zararları tazmin etmekten daha kolaydır”

Çalışanları korumak, eğitmek ve kazaları önlemek, kaza sonucu ortaya çıkan zararları tazmin etmekten daha kolay, ucuz ve insancıldır. Üzücü ve istenmeyen olumsuz durumlar yaşanmadan ivedilikle işverenler ilgili yasalar çerçevesinde gerekli olan tüm iş sağlığı ve güvenliği almalı ve yetkili tüm kurumlar da etkin denetim yapmalıdır. Unutulmamalıdır ki, kazalarının %98’i önlenebilir kazalardır ve çok basit tedbirler, talimatlar, kontrol ve denetimlerle kazaların önüne geçmek mümkündür.

Bu tür üzücü olayların yaşanmaması için, devletimizi, işverenleri ve en önemlisi çalışanlarımızı yapmaları gereken görevlere çağırır, bir kez daha böyle talihiz bir kazanın yaşanmamasını dileriz.”











Başa dön tuşu