KıbrısManşet

Yolsuzluklar arşa çıktı, vatandaşın parasıyla avukat ordusu kuruldu!

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu, batma noktasına gelen kurumun giderlerini şişirdikçe şişiriyor. UBP-DP ve YDP’nin önerdiği yeni isimlerle birlikte kurumda yüksek ücretli avukat istihdamları ve hukuk bürolarının yanı sıra bir de ihalesiz olarak Mali Danışmanlık ve Denetim şirketiyle anlaşma yapıldı

2 avukat vardı; 4 avukat+2 hukuk bürosu+1 Mali Danışman oldu

Hukuksuzluk, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle anılan kurum düne kadar tüm hukuk işlerini aylık 18 bin TL üzerinden anlaşma yaptığı 2 avukatla yürütüyordu. Üstelik “hizmet alımı” olan bu ücrete KDV dahildi ve avukatlar sosyal sigorta yatırımlarını da kendileri karşılıyordu.

Ancak Yönetim Kurulu’nda geçtiğimiz haftalarda oy birliği ile alınan kararla, hükümet ortakları UBP ve DP’nin ismini verdiği 2 avukatla, yine önceki dönemlerde olduğu gibi 1 yıllık değil 2 yıllık sözleşme yapıldı. Avukatlar 1 Ekim itibariyle işe başladı.

YDP’nin önerdiği isimde ise sıkıntı çıktı ve şimdilik görevlendirilemedi. (Baro sınavına girmediği belirtiliyor)

Aylık hukuk işleri gideri 36 bin TL’den 139 bin TL’ye çıktı

Avukatlara ödenecek ücret ise KDV dahil ve Sosyal Sigorta yatırımları olmayan 18 bin TL’den, aylık “21 bin TL+KDV+ Sosyal Sigorta” yatırımları şeklinde yükseltildi.

Yapılan yeni istihdamlarla avukat sayısı YDP’nin istediği isim de görevlendirilene kadar 4’e çıkarken, bunun yanında ayrıca 2 ayrı hukuk bürosuyla da iş yapılsın ya da yapılmasın aylık asgari ücretin 1 buçuk katına anlaşma yapıldı; büro başına 14 bin 827 TL.

Böylece aylık 36 bin TL olan hukuk giderleri 139 bin 694 TL’ye çıktı.

İhalesiz danışmanlık hizmetine ayda 50 bin TL+KDV

Yönetim Kurulu bununla da kalmadı. Her yıl ihaleye çıkılarak 1 yıllık olarak alınan Mali Danışmanlık ve Denetim hizmetini de ihalesiz ve doğrudan 2 buçuk yıllığına Batmazoğlu adlı bir şirkete verdi.

Üstelik şirketle 2023 ve 2024 yılları için aylık 15 bin TL+KDV’ye anlaşma sağlanırken, 2022 yılının son 3 aylık dönemi için ise aylık 50 bin TL+KDV yani 1 yıllık para ödenecek.

Yani kurum, avukatlar+hukuk büroları ve Mali Danışmanlık ve Denetim Şirketine ayda toplam 197 bin 694 TL ödeyecek.

Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile aldığı bir diğer karara göre de; avukatlar, hukuk büroları ve Mali Danışmanlık ve Denetim şirketinin ücretlerine hayat pahalılığı oranında artış da yapılacak.

Pınar Barut/Özel Haber











Başa dön tuşu