Köşe Yazarlarımız

Evcil hayvanımın daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir miyim?

Evcil hayvanlarımız yaşlandıkça; yavaşladıklarını, kas kuvvetlerinin azaldığını ve hareket kabiliyetlerini kaybettiklerini görürüz. Bu, bir dizi faktöre bağlı olabilir, bazıları hastalıkla ilgilidir, bazıları ise yaşlanmanın normal bir parçasıdır.

Evcil hayvanımın yaşlanma sürecini yavaşlatabilir miyim? Onun daha kolay hareket etmesini sağlayıp daha uzun süre hayatta tutabilir miyim? Kesinlikle evet!

***

Evcil hayvanlarımız yaşlandıkça oluşan kas kütlesi kaybı veya “sarkopeni” doğal bir süreçtir. Bu durum kuvvette azalmaya yol açar. Bunlar yaşlanmanın “normal” yönleri olarak kabul edilmelerine rağmen, yaşam süresi ve kalitesinde azalmaya neden olur. Köpeğiniz ayağa kalkıp hareket etmek ve hatta tuvaletini yapmakta zorlanabilir.

Evet, köpekler yaşlandıkça yavaşlar, kaslarını kaybeder, hareket kabiliyetinde daha fazla sorun yaşarlar. Bizler yapabileceğimiz tek şeyin onlara biraz ağrı kesici, belki biraz masaj ve sıcak bir yatak vermek ve onların yavaşça solup gitmelerini izlemek olduğunu düşünmeye yönlendirildik. Bu hiç doğru değil! Yapabileceğiniz daha çok şey var!

Bunun çözümü köpeğin sağlık durumu ve egzersiz kapasitesi dikkate alınarak bireyselleştirilmiş egzersiz programlarıdır.

İskelet kasları tüm yaşam süreleri boyunca koşullara uyum sağlayabilir ve değişebilirler. İnsanlarda yapılan çok sayıda çalışma, iskelet kasının yeniden eğitilebilir ve kuvvetinin arttırılabilir olduğunu göstermektedir.

Peki ya köpek dostlarımız? Neden farklı olsunlar?

Onlar da kendileri için özel olarak tasarlanmış egzersizlerden yararlanabilirler. Kuvveti arttırabilen, yürüme, merdiven çıkma, yerden kalkma, tuvalet yapma ve yatmak için kanepeye çıkma yeteneğini geliştiren egzersizler! Artan güç, artritik eklemleri ve hareket kabiliyetini de iyileştirebilir.

***

Yaşlı köpeğime hangi egzersizi yaptırmalıyım?

Herhangi bir egzersiz veya yürüyüş maalesef yeterli değildir. Egzersizler köpeğinizin kişiselleştirilmiş ihtiyaçlarına ve bulunduğu yere özel olarak hedeflenmelidir.

Ancak yeni bir egzersiz programına başlamadan önce evcil hayvanınızın sağlık durumunu öğrenmek için veterinere gitmelisiniz. Ardından fizyoterapistiniz, köpeğinizin kas kuvvetini eksiksiz bir kas-iskelet sistemi değerlendirmesiyle birlikte evde tamamlamanız için bir egzersiz planı ve programı hazırlayabilir.

Ayrıca güçlenmeyi hızlandırmak için, ağrıyı azaltmak ve esnekliği arttırmak için yumuşak doku hareketleri, germe ve lazer tedavisi uygun olabilir.

***

Yaşlı köpeğimi daha fazla hareket ettirmenin faydaları nelerdir?

Daha güçlü, esnek, rahat bir vücuda sahip olmak, köpeğinizin daha kolay hareket edebileceği, yaşam kalitesini arttırabileceği anlamına gelir. Böylelikle daha uzun yıllar birlikte olabilirsiniz!

Uygun bir egzersiz programı ile bu süreçte kendinize de yardım ediyor olabilirsiniz! Telefonunuzu kenara koyun ve köpeğinizle takılın, onunla egzersizler yapın ve onu ödüllendirin, dışarıda eğlenin, zihninizi ve bedeninizi canlandırın.

İyi haftalar!











Başa dön tuşu