InstagramKöşe Yazarlarımız

Her Yıl 21 Mart’ta Bir Araya Geliyoruz

Karanlık zamanlarda şarkı da söylenecek mi? Elbette,
şarkı da söylenecek, karanlık zamanları anlatan
Bertolt Brecht

Şiir, adanın her iki tarafında da geleneksel olarak en popüler edebi türdür ve en kapsamlı üretime sahiptir. Şiir, Kıbrıs’ın kültüründe önemli bir rol ve kolektif hafızasının şekillenmesinde politik bir rol oynamıştır.

90’lı yıllardan itibaren, şiir, Kıbrıs’ın en büyük iki toplumunun karşılıklı anlayış ve uzlaşmasına katkıda bulunur, çünkü şiirsel diyalog aracılığıyla hem toplumlar arası ilişkilerin oluşumu ve gelişimi hem de “Öteki “nin alanı tanımlanır.

Kültürel diyalog iki toplum arasında giderek daha sistematik bir şekilde geliştirilmektedir. Şairler ve okurlar arasındaki kültürel sermaye alışverişi, iki toplum arasında bir iletişim girişimidir.

Bu durumda şiir, ırksal, etnik, dilsel, dinsel ve tarihsel çelişkileri ve farklılıkları ortadan kaldırmak için bir katalizördür. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum eserlerinin Kıbrıslılık ve barış için duyulan arzu gibi birçok ortak unsur tespit edilmiştir.

Her iki taraftan şairler, dizilerinin Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında yeniden iletişim ve diyalog için önemli bir araç olabileceğinin farkındadır ve iki tarafın ve iki toplumun tamamen izole olduğu zamanlarda hem kişisel hem de kurumsal düzeyde kendi mücadelelerini yürütürler.

Eylül 1992’de, birçok engelden sonra gerekli izinler alındı ve Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği üyeleri güneye geçerek 31 Ekim 1992’de her toplumdan on şairin katılımıyla bir şiir gecesi düzenlemek üzere Kıbrıs Edebiyatçılar Birliği üyeleriyle bir araya geldi.

Toplantının sonunda ortak bir bildiri yayınlandı ve bu bildiriye göre düzenli toplantılar ve etkinlikler gerçekleştirilecekti. Her iki taraftan yazarlar hem Kıbrıs’ta hem de yurtdışında ortak etkinliklere katılmaktadır. 1999 yılında, otuz Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk sanatçı İsveç’in Gotland adasında sekiz gün süren bir toplantıya katılmıştır.

6 Aralık 2002 tarihinde Kıbrıs Edebiyatçılar Birliği üyeleri ile Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği üyeleri, ölü bölgede bulunan Ledra Palace Otel’de bir araya gelerek Artists & Artists” iki toplumlu sanat grubunun kuruluş toplantısını gerçekleştirdiler.

Grup, hem adada hem de yurtdışında gerçekleştirdiği etkinliklerle, bir arada yaşama modelini oluşturmayı, sanat ve edebiyat aracılığıyla barış kültürünü teşvik etmeyi, bölünme ve çatışmaya karşı uyum ve birlikteliğe hizmet etmeyi amaçladı.

Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu ile Kıbrıs Edebiyatçı Birliği Yönetim Kurulu tarafından Nisan 2005’te yapılan toplantıda, genç yazarlar için iki toplumlu bir edebiyat yarışması düzenlenmesine karar verildi.

İki birlik yaptıkları ortak açıklamada, gençlerin geleceğin ve barışın teminatı olduğunu ve yarışmanın Kıbrıs edebiyatına yeni bir soluk getirmeyi amaçladığını vurguladılar.

Yarışmanın şekli yıllar içinde değişti. 2011 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve öyküler ile şiirlerin dönüşümlü olarak yer aldığı yarışma öne çıkan yazarların eserlerinin iki dilde ortak bir baskısıyla sonuçlanır.

Adamızın şairleri, bugün bile, ada halkını yeniden birleşme için çaba göstermeye teşvik etmek yerine cesaretini kıran bir ortamda barış için mücadelelerini sürdürüyorlar.

Seslerine ses katmak isteyen herkes bu yıl 21 Mart’ta Lefkoşa’daki Athalassa Park’ta ve 22 Mart’ta Mağusa’daki Bandabuliya’da gerçekleştirilecek olan etkinliklere katılabilir.











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu