InstagramKöşe Yazarlarımız

Trafikte Arıklı ile Buluşmak!

Sorunlara yaklaşım ve çözüm önerileri bağlamında bir solcunun Erhan Arıklı ile benzer düşünmesi mümkün veya olağan mıdır?

Öncelikle şurasını netleştirelim, Erhan Arıklı muhafazakar bir politikacıdır ve dünyadaki benzerleri ile aynı düşünüş biçimine sahiptir.

Muhafazakar politikacılar; toplumsal sorunların kaynağı olarak bireylerin “kötü ahlak”ını gösterirler. Bu nedenle çözüm önerileri de; ahlaki telkinler, kınamalar, maddi teşvikler ve cezalardan oluşan bir yelpazede şekillenir.

Ancak tüm muhafazakarların ortak noktası; toplumsal meseleleri ve çözümlerini bireyler üzerinden kavramalarıdır.

***

Erhan Bey, son yaptığı açıklamada; “Trafik kazalarının sorumlusu Bakanlık değildir. Trafik magandalarını suçlayın” diyerek, sorumluluğu bireylere yüklemek konusunda kendi ideolojisi ile tutarlı bir tutum takınmıştır.

Peki bizim “solcu”larımız genel olarak muhafazakarlardan veya özel olarak Erhan Arıklı’dan farklı mı düşünüyorlar?

Aynı konu ile ilgili TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt; “Kendini bilmez bir sürücü trafik canavarına dönüştü. En ağır cezaya çarptırılır umarım. Trafik ihlalleri ihbar hattı oluşturulmalı, trafik kurallarını ihlal edenler ihbar hattına bildirilmeli” demişti.

CTP PM üyesi Aslı Murat da, daha yüksek cezalar talep etmiş ve gerekçe olarak da “Bazı olaylar tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesinde yaşanıyor ama bazıları bu sınırı katbekat aşıyor” diye açıklama yapmıştı.

Bu ifadelerdeki örüntüye baktığımızda şunu görüyoruz; Trafik kazalarının nedeni; “magandalar”, “kendini bilmez” veya “dikkatsiz” sürücülerdir!

Yani sorumluluk bireylerin üzerine yüklenmişken, hiçbir ifadede toplu taşıma yokluğundan veya trafikteki araç sayısından söz edilmemiştir!

Bu tutum, “Herkes dikkatli araç kullansa kazalar olmazdı” şeklindeki klişe öğütte de kendine ortak bir temel buluyor. Geçmiş deneyimlerimizden de çok iyi biliyoruz ki; bu kazalar CTP hükümetteyken yaşansaydı, Arıklı’dan farklı olarak yapılacak olan açıklama şu şekilde olacaktı: “Hepimiz suçluyuz!

***

Solcuların herkesi tek bir kalıba dökmeye çalıştıkları şeklinde yanlış bir inanç vardır. Oysa “herkes dikkatli olsa”, “kimse alkollü araç kullanmasa” gibi arzu veya “daha çok ceza verelim”, “gözetimi arttıralım” gibi emir cümlelerinde de görüyoruz ki, toplumu tek bir kalıba dökmeye çalışanlar muhafazakarlardır!

Solcuları muhafazakarlardan ayırt eden şey, toplum içerisinde her yapı ve özellikten bireyin var olduğunun bilinciyle; çözümlerini bireylerin tek tipleştirilmesi üzerine değil, yapısal önlemlere dayandırmalarıdır.

Aynı alana ne kadar çok motorlu araç koyarsanız o kadar çok çarpışma olur! Kazaları azaltmak istiyorsanız, araçları azaltmalı yani toplu taşıma sistemi kurmalısınız!

Bir toplumda çok fazla trafik cinayeti yaşanıyorsa, solcular önce toplu taşıma sistemine bakarken; muhafazakarlar da bireyleri suçlar, cezaları arttırırlar!

Bu da çok normaldir çünkü araç ithalatçılarının finansmanı ile siyaset yapanlar muhafazakarlardır, araç kullanımından dolayı cebinden parası çalınan emekçilere yaslanan da solculardır. Her siyaset elbette kendi yaslandığı sınıfın sözcülüğünü yapacaktır!

***

Sağcı “Hiç kimse yerlere çöp atmasa, herkes kapısının önünü süpürse sokağımız tertemiz olur” der. Solcu ise belediye hizmetlerinin kalitesini ve sanayinin çöpe dönüşen ambalaj kullanımını sorgular!

Sağcı deprem sonrası “ahlaksız müteahitleri” suçlar! Solcu ise fay hatları ve su yatakları üzerine imar izni veren hükümet politikalarını sorgular!

Sağcı “Herkes hayırlı evlat olsun” derken, solcu yaşlı bakım evlerinin varlığını ve kalitesini sorgular!

Sağcı “annelik görevleri” üzerinden kadınlara rol biçerken, solcu Çocuk İzlem Merkezleri talep eder, “Tüm çocuklardan devlet sorumludur” der!

Sağcı “Kimse hayvanını sokağa atmasın” der. Solcu ise hayvan satışının yasaklanmasını, barınakların varlığı ve kalitesini gündeme getirir!

Kişileri ahlaki vaazlarla tek tipleştirmeye ve cezalarla zapturapt altına almaya çalışanlar sağcılardır.

Solcular toplumsal çeşitliliğin varlığının bilinciyle yapısal ve genel önlemler için çalışırlar.

Sağcılar sermayenin sorumluluğunu gizlemek için kişilere; solcular kişilerin özgürlüğünü genişletmek için sermayenin çıkarlarına yüklenirler! Bu denklemde, olmasını beklemediğimiz yerde duran ise Erhan Bey değildir!











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu