InstagramKöşe Yazarlarımız

Ülkenin En Büyük Sorunu: Denetimsizlik

Bu adanın kuzey yarısındaki en büyük sorun bence “eskidi” denilen yasalar değil “denetim”dir.

Yasalar eski, cezalar yetersiz olabilir ama biz eski deyip burun kıvırdığımız yasaların bile denetimini yapmıyoruz ki.

Bu ülkenin en büyük sorunu denetimsizliktir.

Elinde geçerli bir kimlik kartı veya pasaportla adaya gelen ve ön izinle adaya kapağı atan biri eğer isterse senelerce bu adanın kuzey yarısında serbestçe yaşayabilir.

Neden mi? Çünkü onu adaya girdikten sonra takip edecek, denetleyecek bir e-devlet sistemi yok.

Kişi eğer isterse kaçak çalışabilir, başkasının üzerine şirket kurabilir hatta adamını bulur bir de ücrette anlaşırsa kuzeyden Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bile geçebilir.

Peki bu insanlar bu rahatlığı nerden buluyor?
Çünkü bu ülkede denetim ve hesap sorma yok.

İhaleler, usulsüzlükler, kontrolsüz gelen yabancı nüfus ve bu nüfusa bağlı olarak yetersiz kalan bir tek trafik cezaları mı ki herkes günlerdir ver yansın ediyor?

Ev kiraları denetleniyor mu mesela?

Vergi Dairesi Yenikent’te 3+1 bir daire için yapılan kira sözleşmedeki 800 TL’nin aslında gerçekçi bir kira tutarı olmadığını ev sahibinin daha düşük vergi ödesin diye devleti kandırdığını, devletin zarara uğratıldığını bilmiyor mu?
BİLİYOR!

Peki neden ekip gönderip adresi denetleyip ev sahibine okkalı bir resen vergi cezası kesilmesi için denetleme mekanizmasını çalıştırmıyor?

Çünkü çanak başına kırılır diye susmak işine geliyor.

Ya da günde bilmem kaç yüz reçete yazan bir doktorun ve bu doktora ilaç temin eden eczanenin Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki işlemlerini yapan memur bunun suç olduğunu anlamaktan aciz mi?

Aciz değil ama ben geldiğimde böyleydi şimdi de benden atlasın kimde isterse patlasın demek işine geliyor.

Bu arada yanında çalıştırdığı işçilerin çalışma izinlerini yapmayan ve türlü bahanelerle sigortasını yatırmayan işverenler sizi de unutmadım.

Siz de denetimsizliğin en tatlı kaymağını yiyenlerdensiniz.

Unutmamalıyız ki; liyakatli memur görevini iyi yapmaktan, kural koyucu denetlemekten, denetleyen gerekli cezayı yazmaktan, suçlu da gerekli cezai müeyyideyi yerine getirmekten kaçıyorsa bunun tek sorumlusu bizi idare ettiğini iddia edenlerdir.

Bir Genabla atasözü der ki; “Yazdıklarımdan şikâyeti olan bullezini dik gavırsın











Başa dön tuşu