Köşe Yazarlarımız

Kedilerde Kalça Çıkığı

Merhaba! Bu hafta kedi sahiplerini ilgilendiren bir konumuz var.

Kedilerde çok sık görülmeyen kalça çıkığı, kalça eklemlerinin anormal şekilde gelişmesine neden olan bir durumdur. Dişi kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kalça eklemi gelişimindeki anormallik, kalça topu ve yuvasının yerinden çıkmasına neden olarak hareketi sınırlar ve kemiğin bozulmasına neden olur. Bu, kedi arkadaşınız için en hafif aktiviteleri bile son derece acı verici hale getirebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür.

Kediler tırmanmayı sever. Keşfetmeyi, hareket etmeyi, oynamayı severler. Kalça çıkığı, en sevdikleri aktiviteleri gerçekleştirmelerine engel oluşturabilir ve tedavi edilmezse daha da kötüleşecektir.

***

Kedilerde kalça çıkığının en yaygın nedeni genetik faktörlerdir. Diğer bir yaygın neden, hızlı kilo alımı veya obezitedir. Bu nedenle kedinizin kilo alımını ve beslenme alışkanlıklarını iyi takip etmelisiniz. Kalça çevresi kaslarında dengesizlik ve kalçaların aşırı aktivitesi de kalça çıkığına neden olabilir.

***

Kedilerde kalça çıkığını erken dönemde saptamak, hastalığı başarılı bir şekilde tedavi etmek için oldukça önemlidir. Kalça çıkığının belirtileri;

  • Eklem gevşekliği
  • Aktivite düzeyinde düşüş
  • Eklem dejenerasyonu (kireçlenme)
  • Yavaşlamış hareket ve koşma
  • Tırmanma ve zıplama isteksizliği
  • Ön ayakların daha fazla kullanılması ve bunun sonucunda omuz kaslarının genişlemesi
  • Ağrı
  • Özellikle egzersizden sonra arka bacaklarda topallama şeklinde sıralanabilir.

***

Kedinizin kalça çıkığı olduğundan şüpheleniyorsanız, onu mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmeniz son derece önemlidir. Veterineriniz daha sonra kedinizi fiziksel olarak muayene edecek, kan ve idrar örnekleri alacak ve ardından röntgen çekecektir. Ameliyat bir seçenek değilse, veteriner hekiminiz eklem sertliğini hafifletmek ve kaslarını kuvvetlendirmek için sizi fizyoterapiste yönlendirebilir.

Kedinizin aşırı kilo almasını önlemek, eklem kireçlenmesi ve çıkıktan korunmak için çok önemlidir. Unutmayın, ideal kiloda bir kedi her zaman daha mutlu bir kedidir.

Size ve patili dostunuza iyi haftalar!











Başa dön tuşu