Köşe Yazarlarımız

PİLLİ’NİN ‘KIBRISLITÜRK İŞÇİLER VİRÜS TAŞIYOR’ YALANI

Sağlık Bakanı Ali Pilli‘yi her eleştirdiğimizde ‘ama iyi insandır’ diye karşımıza çıkanların, bu rapordan sonra ne diyeceğini merak etmiyorum.

Zira bunu söyleyen ve siyasette yer almada ‘iyi insan’ olmanın yeterliliğini savunanların, bu söylemi ülkenin gerçeklerine dayanarak değil, tamamen hamasat içinde söylediklerini düşünüyorum.

Aylardır güneydeki işlerine gidemeyen Kıbrıslıtürk işçilere gerekçe olarak, güneyden virüs ithal ettikleri söylenmiş, Bakan Pilli de BRT’de katıldığı bir programda, ‘Güneyden 10 vaka geldi, yüzlerce de temaslısı var’ demişti.

Hem gazeteciler hem de güneyde çalışan işçiler, Pilli’nin bu rakamları neye dayanarak açıkladığını sorgulamış, bilimsel veri talep etmiş fakat cevap alamamıştık.

Belli ki bu iddia, haftalarca eylem yapan ve medyanın da gündemine oturan Kıbrıslıtürk işçileri susturabilmek için uydurulmuş bir yalandı.

Peki işçiler ne istiyordu?

Güneydeki işlerini kaybetmeleri kaçınılmaz olan ve evlerine ekmek götürmek isteyen işçiler, haftalarca yağmur çamur demeden eylem yapmış, Sağlık Bakanlığı‘nın önünde nöbet tutarak, yetkililerden duruma bir çare bulunmasını istemiş hatta polisle karşı karşıya gelmişti.

Her gün PCR testi yaptırmaları kaydıyla işlerine gidip gelebilmek istiyorlardı.

Güneydeki işlerine gitmemeleri, gitmeleri halinde de dönüşlerinde 14 gün karantinada kalmaları istenen işçilere, herhangi bir maddi güvencede sunulmuyor ve destek ödemesi yapılmıyordu.

Bakanlığa göre, güneyden virüs ithal ettikleri söylenirse, toplumun da tepkisini toplayacaklar ve eylemlerinden vazgeçmek zorunda kalacaklardı.

Kaldı ki, Bakan Pilli’nin Aralık ayında bu açıklamayı yapmasının ardından, toplumun milliyetçi kesimlerinde ‘Virüs taşıyıp bizi öldürecek misiniz? Hiç birimiz gidemiyoruz, siz de gitmeyin’ şeklinde işçilere karşı tepki yaratmayı da başarmışlardı.

Hatta Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı‘nın kardeşi Ayhan Arıklı da işçilere hakaret etmiş, ‘Bu kadar gurursuz musunuz ki Rumun işçisi olmak istiyorsunuz?’ diyerek kin kusmuştu.

Bugün ortaya çıkan rapor ise işçilerin güneyden virüs taşıdıkları söyleminin kocaman bir yalan olduğunu gözler önüne serdi.

Başbakanlık tarafından yayınlanan ‘Yerel ve temaslı vaka mesleki dağılımı’ çizelgesinde, güneyde çalışanlar arasında sadece 1 pozitif vaka tespit edildiği ortaya çıktı.

Şimdi Bakan Pilli çıkıp özür dileyecek mi?
Hiç sanmam.

Peki birileri utanır mı dersiniz?
Onu da zannetmiyorum.

Ama ülke yönetiminde, ‘iyi insan’, ‘çaldılar ama yol da yaptılar’ gibi savunmaların, ne kadar içi boş, ne kadar hamasat dolu ve ne kadar gerçeklikten uzak olduğunun bir kez daha anlaşıldığını düşünüyorum.

İşte o rapor;

ozgur_gazete_kibris_veri_raporu

 

 

 











Başa dön tuşu