Köşe Yazarlarımız

Ampute edilmiş evcil hayvanlarda bakım

Herkese merhaba!

Bu hafta sizlere çok soru aldığım bir başka konudan bahsetmek istiyorum.

Bacağı kesilmiş bir hayvan tekrar yürür mü? Yürümesi için ne yapmalıyız?

Bacağı kesilmiş bir hayvana bakmak, bir evcil hayvan sahibi için benzersiz bir sorumluluktur. Uzuv kesildikten (amputasyon) sonra dostunuzun mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamak için almanız gereken birkaç ekstra önlem vardır.

Hastalık veya kaza nedeniyle oluşan yaralanmalarda ampütasyon genellikle hayvanlara tahmin ettiğinizden daha fazla yardımcı olur. Yaralı bacağı kesmek, evcil hayvanınız için yük taşıma ve ağrı kaynağını da ortadan kaldırır.

Bu onun daha özgürce ve rahat hareket etmesini sağlar. Hayvanların genellikle amputasyon sonrası hayata oldukça hızlı bir şekilde uyum sağladığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Elbette, üç ayaklı yaşam bazı zorluklar ortaya çıkaracak ve dikkat gerektirecektir.

Ampute evcil hayvanı olanlar için bazı ipuçları:

Düzenli egzersiz yaptırın

• Sağlıklı bir diyet uygulayın

• Bir tekerlekli yürüteç edinin (gerekirse)

• Seyahat ederken araba koltuğu veya emniyet kemeri kullanın

• Ona merdivenlerden inip çıkarken yardım edin

• Rampalar veya yardımcı yükseklikler kullanın

• Yorgunluk belirtilerine dikkat edin

• Uygun ayak bakımı uygulayın

• Veteriner hekimin talimatlarını takip edin

Ameliyatın hemen ardından, veteriner hekimin yarayla ilgili bakım sonrası talimatlarına uyduğunuzdan emin olun. İlk başta onu zıplamaktan vazgeçirmeli ve egzersizi rutinine yeniden dahil etmeye çalışmalısınız.

Veteriner hekiminiz kalan uzuvlarda kasları güçlendirmek için onu fizik tedaviye götürmenizi önerebilir. Kısa yürüyüşler ve hatta yüzme harika egzersiz biçimleri olabilir, ancak onu yüzme esnasında gözetimsiz bırakmayın.

Kanepeden kalkmak, yataktan kalkmak veya yemeğini yemek gibi günlük aktiviteleri yapması zor olabilir. Bu yüzden her şeyi erişilebilir hale getirdiğinizden ve en sevdiği noktalara rampalar koyduğunuzdan emin olun.

Bu süreçte küçük dostunuzun kilosuna dikkat etmek önemlidir. Fazla kilo, eklemlerine ve kalan bacaklarına fazla yüklenme uygulayabilir. Onun aktivitelerini gözleyin, ağrı belirtileri varsa veterinerinize tekrar kontrole gidin.

Evcil hayvanınız değişiklikle başa çıkmakta zorlanıyor olabilir ve yaşam tarzında bazı ayarlamalar gerekiyor olabilir. Daha önce kolayca gerçekleştirebildiği bazı aktiviteleri yapamayabilir. Bol bol pratik yaparak ve birlikte çalışarak, amputasyon sonrası mutlu ve sağlıklı bir hayvan olması için doğru dengeyi bulacaksınız. Süreç içerisinde ona karşı sabırlı olmayı unutmayın.

Dostunuzun hareket etmek için gerçekten bir tekerlekli yürütece ihtiyacı varsa, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Başlangıç olarak, onun ihtiyaçları için en iyi tekerlekli yürüteci seçmeniz gerekir. Nasıl hareket edeceği konusunda biraz eğitime ve rehberliğe ihtiyacı olacaktır.

Son olarak üç ayaklı bir hayvan için uygun ayak bakımı çok önemlidir. Genel olarak, evinizin zemininin kaygan olmadığından emin olun. Ayrıca tırnaklarını düzgün bir şekilde kesmek, küçük dostunuzun kaymadan yürümesine olanak sağlar.

Unutmayın onları mutlu etmek çok kolay. Sadece sevgi ve biraz emek ile bir hayvanın şansı olabilirsiniz.

İyi haftalar!











Başa dön tuşu