Herkes İçin HukukKöşe Yazarlarımız

Tek Çare MANDAMUS!

Dün bütün bir ülke olarak, olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulunun kararlarının açıklanmasını bekledik. Bekledik ve sonuç hüsran oldu.

Bakanlar Kurulu adına yapılan, Covid 19 önlemleri çerçevesinde açıklanan kararların beklentinin çok altında kaldığını gördük. Bizi korumakla yükümlü olanların, işi şansa bıraktıklarını gördük. Ümidimiz kırılıdı, korkularımız arttı. Yetersiz bir sağlık sistemi içinde ciddi bir hastalığa yakalanma riski korkulu rüyamız oldu. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız uyarıyor: “Hasta yatıracak yerimiz kalmadı; hastanenin karantina bölümü doldu, karantina otelleri ve karantina yurtları doldu. Artan vaka sayısı ile başedemiyoruz”…

Biz Sizi Koruyamayız Siz Kendinizi Koruyun!

Bakanlar Kurulu kararlarının özeti… 07/09/2020 Pazartesi günü Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin  aldığı kararlar sonrasında, dün olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’nun vereceği kararlar çok merak ediliyordu. Üst Komite, yerel bulaşların artması nedeniyle acilen önlem alınması gerektiğine dikkat çekerek bir takım radikal kararlar aldı. Bu kararların, hemen yürürlüğe konulması gerekiyordu çünkü Bulaşıcı Hastalıklar Yasası bunu emrediyor. Yasada,  “toplantıda alınan kararlar tüm üyelere yazılı olarak iletilir. Alınan kararlar, Başkan tarafından imzalandıktan sonra gereği yerine getirilmek üzere ilgili birim veya birimlere ve diğer komitelere iletilir”, şeklinde yapılan düzenleme ile üst kurulun herhangi bir makamın onayına gerek kalmaksızın aldığı kararların yürürlüğe girmesini sağlayabileceği belirtiliyor. Yani, bu konuda tek ve son yetkili Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesidir. Bakanlar Kurulu ancak bu karara uygun davranabilir, onaylama ya da reddetme yetkisi YOKTUR. Oysa Bakanlar Kurulu, Üst Komitenin aldığı kararlar içinden, pirinçten taş ayıklarmış gibi bir ayıklama yaptı ve yerel bulaş zincirinin koparılmasını sağlayacak önlemlerin çoğunu almadı ya da alamadı!

Tek Çare MANDAMUS!

Mandamus, bir yetkinin kullanılmasını sağlamak için mahkemeden talep edilen emirdir. Kısacası, Devlet makamlarını kullananların keyfi kararlar almasını önleyen, hukuka uygun olmayan durumların hukuka uygun hale gelmesini sağlayan mahkeme emridir. Bu emirle mahkeme şunu söylemektedir: “Eyyy yürütme keyfi davranamazsın, hukuka uymak zorundasın, o makam senin değil hizmet ettiğin halkındır, halkın çıkarlarını görmezden gelemezsin” … Üst Komitenin, kararlarının uygulanmasını sağlamak için alınacak bir mandamus kararı ile yerel bulaş zincirinin kırılması çok daha kolay olacaktır.

Meslek örgütleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve diğer herkes… Şimdi elimiz kalbimizde, içinizden birilerinin bizim için bu cesur hareketi yapmasını bekliyoruz…











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu