Köşe YazarlarımızUzaktaki Yakınlar

Britanya’da yaşayan kaç Kıbrıslı Türk var?

Birleşik Krallık’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının kaç olduğu konusunda açıklanan farklı veriler veya tahminler uzun yıllardır kafa karıştırdı.

Kimisine göre 300 bin, kimisine göre 150 bin Kıbrıslı Türk Birleşik Krallık’ta yaşıyor. Avam Kamarası (House of Commons), İçişleri Komitesi, 2010 -2011 raporuna göre, Birleşik Krallık’ta yaşayan toplam Türk kökenlilerin sayısı 500 bin, bunların 178 bini Türkiye kökenli ve geriye kalan 322 bini ise Kıbrıslı Türk olduğu belirtildi.

Birleşik Krallık’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısını öğrenmek için büyük bir fırsat geliyor…

2021’de nüfus sayımı

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da 21 Mart 2021 tarihinden nüfus sayımı yapılacaktır.

Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısı, değişik kaynaklardan her ne şekilde açıklansa da, esas olarak kabul edilen ülkenin resmi kuruluşu olan İngiltere Nüfus Sayım Dairesinin verileri.

Census 2021’ adı verilen nüfus sayımı, 21 Mart 2021’den önce evlere gönderilen formların doldurularak gönderilmesi yoluyla ya da bu formlardaki internet kod numarası kullanılarak www.census.gov.uk adresinden yapılabilecektir.

Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türk olarak, gücümüzü resmi olarak göstermek için etnik kimlik kısmında kendimizi ‘Kıbrıslı Türk’ olarak işaretlememiz oldukça önemlidir. Nüfus sayım formlarının tüm hane halkınca doldurulması ve etnik grupla ilgili sorunun doğru bir şekilde cevaplandırılması, Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin nüfus sayısını öğrenmemiz için büyük bir fırsat.

Kıbrıslı Türkleri saymak zor

Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türkleri saymak zor, ihmalkâr olup formları doldurmuyorlar veya formları doldursalar da tercihlerini doğru yapmıyorlar. Kıbrıslı Türklerin, kendilerine gönderilen formlardaki tüm soruları doğru cevaplandırmalarının yanı sıra, yer alan ‘What is your ethnic group’ (Hangi etnik gruba mensupsunuz) sorusunun seçenekleri arasında yer alan ‘Any other white background’ şıkkını işaretleyip altına ‘Turkish Cypriot’ yazmaları gerekmektedir.

Ancak Kıbrıslı Türklerin bir kısmı kendilerini ‘Kıbrıslı Türk’ olarak nitelendirmiyor, çoğu ‘Britanyalı’ veya ‘Türk’ olarak işaretliyor. Dolayısıyla, 2021’de bizlere büyük bir fırsat geliyor ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. 2021’deki nüfus sayımına ‘Kıbrıslı Türk’ olarak katılmalıyız.

Güçlü diaspora oluşturmak

Kendi ayakları üzerinde duran, haklarını savunan ve etkili bir lobicilik faaliyeti sergileyebilen, güçlü bir diaspora istiyoruz. İngiliz yetkililere gücümüzü göstermek için büyük bir nüfus sayısına sahip olduğumuz kanıtlamamız gerekiyor.  Özellikle Kuzey Kıbrıs’a direk uçuş veya eskisi gibi ‘touch down’ sistemini sağlamak için kenetlenip etkili lobicilik yapmamız gerekiyor. Bunu başarmak için ise büyük bir nüfusa sahip olduğumuzu vurgulamamız lazım. Büyük bir nüfus demek, İngiltere ekonomisine daha fazla katkı koyan ve söz hakkına sahip olan bir nüfus demektir.

Nüfus sayımız ile birlik ve beraberlik çerçevesinde Britanya’da ‘Kıbrıslı Türkler’ olarak var olduğumuzu göstermeliyiz.











Başa dön tuşu