Köşe Yazarlarımız

Arşiv unutmaz: Erdoğan da Denktaş’ı TBMM’de dinlememişti!

TDP‘nin TC Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Cumhuriyet Meclisi konuşmasını dinlememe kararına tepki gösterenler için arşivi açalım ve Erdoğan’ın, TBMM‘de konuşma yapan dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş‘ı dinlemeyi reddettiği 2004 yılına gidelim;

Yıl 2004
Annan Planı
‘nın en hareretli zamanları ve Kıbrıs Türk toplumu bu planı büyük bir yüzdelikle destekliyor, bir kişi hariç!

Dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş.

2004 yılındaki Annan Planı referandumu döneminde de, Türkiye iktidarı yine Erdoğan’ın Başbakanlığında  AKP idi.

Erdoğan henüz yeni iktidarında, Türkiye’yi özgürlükler ve demokrasi açısından uçuracak, Batı’ya yakınlaştıracak söylemlerde bulunuyor ve Kıbrıs sorununun da Türkiye’nin ayağında bir düğüm olduğunu düşünüyordu.

Çünkü Avrupa Birliği‘ne girmeye çalışan Türkiye’ye, Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin garantörü olduğu hatırlatılmış ve birliğe üye olmasının önündeki bu engeli temizlemesi(!) istenmişti.

Şimdilerde ‘iki devletli’ sözde çözüm modelini haykırarak savunan ve burada da kendi istediği kişileri müdahalelerle iktidara taşıyarak alt yönetim olduğumuzu tescilleyen Erdoğan, o zamanlar Kıbrıs sağının düşüncelerini hiç mi hiç önemsemiyordu.

Hani hep diyoruz ya,
Şimdilerde Erdoğan’ın gözünde kendisini çok önemli zanneden Ersin Tatar ve UBP cenahı,
AKP’nin kendileriyle işi bittiğinde,
Hep birlikte izleyeceğiz neler olacağını‘ diye..
İşte o hesap!

Kendi ülkesinin önünün açılması, her şeyden önemli ve kıymetliydi o dönem Erdoğan için!

Bunun önünde duran, şimdilerde ‘Yavru vatan’, ‘Şehit kanlarıyla sulanmış toprak’ diyerek hamaset yaptığı Kıbrıs’ı mı ezip geçemeyecekti.

***

Annan Planı’na başından beri şiddetle karşı çıkan ve bunu ‘Kıbrıslıtürklerin Ruma azınlık olması’ olarak yorumlayan dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş da, Türkiye ve Erdoğan hükümeti tarafından tamamen yalnızlaştırılmış hatta Erdoğan Denktaş’a “Burası sizin ülkeniz değil, gidiniz propagandanızı kendi ülkenizde yapınız’ bile demişti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan bununla da kalmamış ‘hayır’ kampanyası için Türkiye’ye gelmesini istemediği Cumhurbaşkanı Denktaş’ın 15 Nisan 2004 tarihinde TBMM’de yapacağı konuşmayı dinlemeye de gitmeyeceğini söylemişti.

Erdoğan dediğini yapmış ve Denktaş’ın TBMM’deki konuşmasına katılmak yerine, aynı saatlerde Türk-iş Bakanıyla bir araya gelmişti.

Aslında daha çok konuşulur bunun üzerine.

Ama burada keseyim ve şöyle özetleyeyim;

Erdoğan ve AKP rejimi Kıbrıs’ın kuzeyinde, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda kendi istediği politikayı uygulayacak, hiçbir dönemde Kıbrıs Türk toplumunun ne istediğine kulak asmayacak, siyasilerimizi, yargımızı, muhalif vatandaşlarımızı aşağılayıp hakaretler edecek ve bizi çözümsüzlüğe mahkum edecek,

Ama bizim muhalefet partilerimiz, kendisini dinleyip dinlememe konusunda hür iradelerini kullanamayacak.

Buna anca köle-efendi illişkisi denir.

Dolayısıyla TDP’nin kararını bir kez daha selamlıyorum!

Biat değil Özgürlük!











Başa dön tuşu