Köşe Yazarlarımız

Köpeğim yaşlanıyor mu?

Köpeğim yaşlanıyor mu?

Yaşlanmak hepimizin korkusu…

Köpeğiniz dahil herkes yaşlanır. Yoldaşınız haline gelen o sevimli küçük yavru, hem fiziksel hem de zihinsel yaşlanma belirtileri gösterebilir. Köpekler cinslerine ve boyutlarına göre farklı yaşlarda yaşlanır. Örneğin Rottweiler gibi büyük bir cins yaklaşık altı yaşında yaşlı kabul edilir, ancak bir Chihuahua yedi ila on yaşına gelene kadar yaşlı sayılmayabilir.

Moralinizi bozmayın! Ona yardım edebilirsiniz ve bu süreçte “mutlu bir yaşlı” olmasını sağlayabilirsiniz. Tipik işaretlerin ne kadar farkına varırsanız, köpeğinizin kaliteli bir şekilde yaşlanmasına o kadar yardımcı olursunuz.

***

Köpeğinizin yaşlandığına dair fiziksel işaretler

  • Bulanık gözler veya görmede zorluk: Göz bulanıklığı kademeli olarak ortaya çıkabilir, ki siz hemen fark etmeyebilirsiniz. Yaşlı köpeklerde oldukça yaygın bir durum olmasına rağmen, çoğu kolayca tedavi edilebilen katarakt veya diğer göz hastalıklarının bir işareti olabilir. Köpeğiniz ayrıca eşyalara çarpmaya başlayabilir veya yerde bir oyuncağı bulmada sorun yaşayabilir. Bu görme kaybına işaret edebilir.
  • Nefes kokusu: Köpeklerin nefesi her yaşta kokabilir. Ancak birdenbire nefesi kesilmiş gibi görünüyorsa, diş eti hastalığına, diş çürümesine veya enfeksiyona işaret edebilir. Köpekler yaşlandıkça bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlarla gençliğindeki kadar kolay mücadele edemezler. İyi bir diş temizliğinin yanı sıra, veterineriniz enfeksiyonu dışlamak için kan testi yapmaya karar verebilir.
  • Yavaşlayan hareketler: Köpeğiniz merdivenlerde veya arabaya giriş-çıkışlarda sorun yaşayabilir. Arka bacaklarında güçsüzlük fark edebilirsiniz. Hepimiz yaşlandıkça yavaşlasak da, köpeğinizin hareket sorunları kireçlenme (artrit) veya başka bir dejeneratif hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Veterinerinizin önerdiği herhangi bir ilaç veya takviyenin yanı sıra, köpeğinizin egzersiz rutinini daha yavaş ve daha kısa yürüyüşler için ayarlamanız gerekecektir. Örneğin yüzmek köpekler için çok güzel bir aktivitedir ve birçok köpek buna bayılır.
  • Deri altında oluşan yumrular: Bazı köpekler zararsız yağlı lipomlara eğilimlidir, ancak deri altındaki bu topaklar köpekler yaşlandıkça daha da yaygınlaşır. Ancak herhangi bir yeni yumru, kötü huylu bir tümörü dışlamak için bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir.
  • Kiloda değişiklik: Daha yaşlı, daha az aktif köpeklerin kilo alması şaşırtıcı değildir ve sağlıklı bir kiloyu korumak için köpeğinizin diyetini ve egzersizini ayarlamanız gerekebilir. Bununla birlikte, yaşlı köpeğiniz bir anda aşırı kilo verdiyse dikkatli olun. Bu, yaşlı köpeklerde yaygın olan azalmış kas kütlesinin bir sonucu olabilir veya iştahın azalması, besinlerin yetersiz emilimi veya sindirim hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Köpeğiniz birkaç ayda veya hatta bir yıl içinde vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazlasını kaybederse, veterinerinize danışın.
  • İdrar kaçırma veya idrar yapma zorluğu: Köpeğiniz aniden tuvalet eğitimini unutursa veya idrar yaparken zorlanırsa, bunlar bir idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek hastalığının belirtileri olabilir. Yaşlı köpeklerde idrar kaçırma olağandışı değildir ve yardımcı olabilecek ilaçlar vardır.

***

Köpeklerde yaşlanmanın davranışsal ve zihinsel belirtileri

Köpeğiniz  yaşlandıkça görülebilecek tek fark fiziksel değişiklikler değil malesef. Dostlarmız yaşlandıkça davranışlarında da değişiklikler fark ederiz. Bu değişiklikler altta yatan bir fiziksel sorunu işaret edebilir veya normal bir yaşlanma belirtisi olabilir. Örneğin, tatlı kızınız aniden huysuz hale geldiyse, artrit nedeniyle ağrı çekiyor olabilir veya başka bir fiziksel rahatsızlık yaşıyor olabilir. Veya yüksek enerjili oğlunuz artık gün içinde saatlerce uyuyor olabilir. Yaşlı köpeklerin daha fazla uykuya ihtiyacı vardır, kestirmesine izin verin. 🙂

İnsanlarda Alzheimer’a benzer bir bunama köpeğinizin günlük davranışlarında belirgin değişiklikler meydana getirebilir:

  • Tanıdık insanlardan veya nesnelerden korkma
  • Geceleri huzursuzluk veya uyku-uyanma döngüsündeki değişiklikler
  • Artan havlama
  • Bir zamanlar bildiği komutları ve ipuçlarını unutmak
  • Evi kirletme
  • Artan kaygı
  • Aktivite seviyesinde belirgin değişiklik

***

Köpeğim yaşlanıyor, ben ne yapabilirim?

Yapabileceğiniz en önemli şey, bu fiziksel veya zihinsel değişikliklerden herhangi birini görürseniz, veterinerinize danışmaktır. Veteriner, altta yatan tıbbi nedenleri belirleyebilir ve tedavileri reçete edebilir. Ayrıca, köpeğinizin bakımı hakkında ileriye dönük bazı kararlar vermenize de yardımcı olabilir ve fizyoterapiye yönlendirebilir. Hayvan Fizyoterapistiniz diyet ve egzersiz değişiklikleri, evde yapabileceğiniz değişiklikler veya günlük rutin konusunda size yardımcı olacaktır.

***

Köpeklerimiz bize yıllarca sevgi ve sadakat verir ve yaşlılık yıllarını olabildiğince rahat ve eğlenceli hale getirmek istememiz doğaldır. Yaşlanma, hayatın normal bir parçasıdır ve köpeğinizin sağlığına biraz dikkat ederek bu zamanı gerçekten “altın yıllar” olarak geçirmesini sağlayabilirsiniz!

Patili haftalar!











Başa dön tuşu