Köşe Yazarlarımız

Köpeğim mutlu mu?

Koşulsuz sevgi.

Bu, köpek sevgisini tanımlarken her zaman söylediğimiz şeydir.

Ancak bu mutluluk demek değil ki! Köpeğiniz gerçekten mutlu mu, yoksa siz bunu sadece hayal mi ediyorsunuz? İster inanın ister inanmayın, bu her köpek sahibinin kendine sorması gereken bir sorudur.

Köpekler hakkında olabildiğince çok şey öğrenmek, bir köpek bakma sorumluluğunu üstlenmeye karar verdiğinizde her zaman bir gerekliliktir. Köpekğiniz size koşulsuz bir sevgi sunacak ve onu olabildiğince mutlu etmek sizin göreviniz. Köpeğinizin mutlu olduğuna dair işaretleri takip ederek onu depresyona girmekten koruyabilirsiniz. Depresyon evcil hayvanlarda hastalıklara ve diğer birçok soruna yol açabilir. Kesinlikle böyle bir şey istemezsiniz.

Hepimiz iyi iletişimin sadece kullandığımız kelimelerden ibaret olmadığını biliyoruz. Sesimizin tonu ve vücut dilimiz, söylemek istediklerimizi paketlememize ve iletmemize yardımcı olur. Bizler düşüncelerimizi ve duygularımızı kelimelerle iletebilirken, köpeklerimiz mutlu veya üzgün olduklarını sadece vücut diliyle anlatabilirler.

İyi haber şu ki, köpeğinizin mutlu olup olmadığını anlamak hiç de zor değil. Çoğu durumda, onun nasıl davrandığına dikkat etmek ve bazı vücut parçalarını analiz etmek yeterlidir. Her evcil hayvan sahibi, dostunun mutlu olduğuna dair bu işaretleri bilmelidir;

  • Gevşek bir vücut: Köpeğiniz rahat görünüyorsa, duruşu gergin veya sert değilse, bu iyi hissettiğinin bir göstergesidir. Gevşek omuzlar, sabit bakışları olmayan yumuşak gözler ve bir doz “kıpır kıpır” olması köpeğinizin süper havalı hissettiğinin işaretidir. 🙂
  • Sarkık kulaklar: Gevşek kulaklar rahatlığın, dik kulaklar köpeğin alert olduğunun bir işaretidir – size köpeğinizin mutlu mu yoksa üzgün mü olduğunu söyler. Sadece odaklanın, farkı anlayacaksınız.
  • Gözler: Gözler ruha açılan kapılardır. Bu köpekler için de geçerli! Bir köpek mutlu olduğunda gözleri normal bir şekle sahip olur. Bir şeyler ters gittiğinde ise şekil değişir. Köpeğiniz günün farklı saatlerinde farklı şeyler yaptığında gözlerine bakın. Kısa bir süre sonra fark olduğunu anlayacaksınız. Biraz zaman alacak, ancak gözlerin ne zaman gevşediğini ve köpeğinizin gerçekte ne zaman mutlu olup olmadığını çabucak anlayacaksınız.
  • Oyuna davet: Mutlu olan köpek kuyruğunu sallar, ağzı açık bir şekilde size bakar ve sizi oynamaya davet eder. Bu, köpeğin oyun istediğinin evrensel bir işaretidir. Sizi onunla oynamaya davet eden bir köpek, size güvenen ve mutlu olan bir köpektir.
  • Hareketli bir vücut: Gerçekten mutlu olan köpek, mutluluğunu sadece gözleri veya oyun davetiyle göstermez. Tüm vücudu size gerçekten mutlu olduğunu söyler. Gözlerinde gerçekten güçlü bir parlaklığa sahip olan, kuyruklarını hızla sallayan köpekler görmüşsünüzdür. Mutlu köpek çoğu zaman komiktir, çünkü tüm vücut, olacak harika bir şeyin beklentisiyle kıpır kıpırdır. Bu tür davranışları, eve geldiğinizde veya anahtarları elinize aldığınızda görebilirsiniz.
  • Göbek masajı: Kesinlikle size gelen ve sonra sırt üstü ya da yan yatarak iyi bir göbek masajı bekleyen birçok köpek görmüşsünüzdür. Bu, köpeğin sizinleyken mutlu ve rahat olduğunun açık bir işaretidir. Bu davranışı ne zaman görseniz köpeğinizi iyi bir göbek masajı ile ödüllendirin! Köpekler fiziksel teması başlattıklarında mutlu olur. Unutmayın, size dokunmaktan kaçınan köpek mutlu olmayan bir köpektir.
  • Huzurlu uyku: Köpeğiniz uyku zamanı geldiğinde basitçe gidip uyuyor mu? İyi bir uyku uyuyor mu yoksa uyku sırasında sürekli uyanıyor veya titriyor mu? Bunlar kendinize sormanız gereken sorulardır. Uyurken onu izleyerek köpeğin mutlu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ne kadar şirin değil mi? Mutlu köpek, normalde uyuduğu yere gider, bir yer seçer ve sonra sadece uyur. Rahat olduğu için iyi uyumakta sorun yaşamaz. Stresli ve mutlu olmayan bir köpek uyuduğu yeri sık değiştirir ve uykusundan sürekli uyanır.
  • Eşyalara zarar verme: Pek çok köpek sahibiyle birlikteyken gerçekten mutlu olsa da, yalnızken sıkılabilir. Ayrılma anksiyetesi, birçok köpek sahibinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Köpekler ayakkabılarınızı, eşyalarınızı çiğniyorsa bu genellikle endişe, can sıkıntısı veya aşırı enerjik olduğunu gösterir.

Unutmayın köpeğinizle daha fazla vakit geçirerek hem onu hem de kendinizi mutlu edebilirsiniz.

Patili dostunuza iyi bakın, mutlu haftalar!











Başa dön tuşu