Köşe Yazarlarımız

UBP-DP-HP olur mu? Manavoğlu ‘Teknokrat Bakan’ atanır mı?

Sürekli bir dejavu halindeyiz.

“Ya hu daha dün parti görüşmelerini takip edip, hükümet kurma çalışmalarını konuşmuyor muyduk?” diye sayıkladığımız günler başladı.

Evet! Burası böyle bir coğrafya,
En fazla 2 senede bir yeni seçim yapıp hükümet kurmazsak tadı çıkmıyor hayatın.

Hatta kahvelerdeki amcaları geçtik,
El kadar çocuklarımızla bile siyaset konuşmazsak yaşayamıyoruz.

Bahanemiz de hazır;
“Kimse tek başına iktidar olamıyor, koalisyon hükümetleri de çok kısa ömürlü oluyor”

***

Velhasıl, bu günlerde de 24 vekil çıkararak 23 Ocak seçimlerinde adeta moral bulan, kim ne derse desin, tek başına iktidara gelemese de kendi seçmeninin gözünde güven tazeleyen UBP, koalisyon için çalışmalara başladı.

Akla en yatkın 2 formül var masada;
1- UBP-DP
2- UBP-DP-HP

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, +3 vekil sağlayacak olan bir 2’li koalisyona, 30 sayısını bulacak olan bir 3’lü koalisyonu tercih edeceğini açıktan belli etmişti.

Meclis‘te azınlık hükümetleri döneminde yaşanan tecrübeler ve nisap sorunları, 30 vekilli bir 3’lü koalisyonu elbette daha mantıklı hale getiriyor ancak her ne kadar ortak noktaları olsa da 3 farklı partinin bir arada durabilmesinin zorluğa da biliniyor.

Ben bu tartışmalar sürerken kulağıma gelen başka bir kulis bilgisini paylaşmak istiyorum sizinle.

***

Aldığım duyumlara göre HP koalisyona sıcak bakıyor ancak bazı kırmızı noktaları ve çekinceleri var.
Bunların başında da DP’den bu dönem Meclis’e giren 2 isim var;

Biri çalışanlarının maaş ve yatırımlarını ödememekle ünlenen GAÜ sahibi Serhat Akpınar, diğeri Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı’yken şaibeli kredilerle anılan Hasan Tosunoğlu.

HP’nin bu iki isme karşı yine de 3’lü koalisyonu kabul edip etmeyeceğinin, Akpınar ve Tosunoğlu’na herhangi bir Bakanlık verilip verilmeyeceğiyle doğru orantılı olduğu konuşuluyor.

Bakan olmamaları durumunda ise HP’nin koalisyon için sorun yaratmayacağı dillendirilirken, kulislerde konuşulan ve HP içinde de olumlu karşılandığı anlaşılan bir diğer gelişme oldukça dikkat çekici.

***

Partinin en renkli simalarından Genel Sekreteri Gülşah Sanver Manavoğlu‘nun ‘Teknokrat Bakan‘ olarak atanması konusu.

Olası bir 3’lü koalisyonda HP’nin, Meclis’teki 3 ismi dışında (Kudret Özersay, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers), Manavoğlu’nu Teknokrat Bakan olarak atayacağı konuşuluyor.

Hem de bu öyle dedikodu falan da değil, partinin yönetim kademesinde dile getiriliyor.

Kişisel görüşüm HP’nin bu hamleyi yapmasının çok akıllıca olacağı yönünde. Zira hem sermaye kesiminden olup hem halk tarafından bu kadar kabul gören, partinin sempatisini artırarak oy getiren Manavoğlu’nun, partide etkin bir noktada olması HP için oldukça mantıklı bir kara olur.

Şimdilik bu sadece parti içinde konuşuluyor.

Ama en fazla bir hafta içinde şekillenecek olan hükümet için ilerleyen günlerde Manavoğlu meselesinin de daha yüksek perdeden duyulmaya başlanacağı kesin.

Sonuç ne olacak hep birlikte göreceğiz.











Başa dön tuşu