Köşe Yazarlarımız

Köpeğimi her gün yürüyüşe çıkarmalı mıyım?

Tik-tok! Yürüyüş saati geldi. Köpeğiniz kapıya doğru bakmaya başladı bile, hatta tasmasını alıp size getirdi! Üşenmeyin! Onu en az 25-30 dakika yürütmelisiniz. Ben söylemiyorum, bilim söylüyor!

Köpeğinizi gezdirmenin faydalarını biliyor musunuz?

Köpeğinizin yürümekten hoşlanmadığını, sıcak ve güneşli havalarda bunun önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Veya onları arka bahçeye koymanın yeterli egzersizi sağladığını düşünebilirsiniz. Üzülerek söylemeliyim ki yanılıyorsunuz.

Köpeğinizi düzenli olarak gezdirmiyorsanız, ömrünü bir yıl veya daha fazla kısaltma ihtimaliniz var. Yakın zamanda yapılan bir anket sonuçlarına göre köpek sahiplerinin yalnızca yarısının köpeklerini her gün yürüyüşe çıkardığını biliyor muydunuz?

Yürüyüş faydalı olmasının ötesinde aslında bir zorunluluk. Neden mi? İşte size bazı bilimsel gerçekler;

 

  • Çok iyi bilindiği üzere egzersiz yapmayan köpekler hızla obez hale gelebilir ve obezite kardiyovasküler ve karaciğer hastalıklarına, artritlere ve insülin direncine yol açabilir. Evcil Hayvan Obezitesini Önleme Derneği’ne (APOP) göre, ABD’deki köpeklerin tahmini olarak %56’sı aşırı kilolu veya obez. Doğru beslenmenin yanı sıra, düzenli yürüyüşler sizin ve köpeğinizin sağlıklı bir kiloda kalmanıza, ikincil hastalık riskini azaltmanıza ve yaşam sürenizin artmasına yardımcı olabilir.

 

  • Araştırmalara göre köpek sahiplerinin %93’ü, köpeklerini gezdirmenin köpeklerinin daha az stresli hissetmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

 

 

  • Düzenli yürüyüşler ayrıca sindirim ve boşaltım sistemini iyileştirebilir. Köpekler rutinlerini severler. Genellikle düzenli yürümeyi tercih ederler ve evcil hayvanınıza kendini rahatlatma fırsatı vermek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir çünkü yürümek sindirimi hızlandırır. İdrarın uzun süre tutulması idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir, bu nedenle köpeğinizin mesanesini düzenli olarak boşaltmasına izin vermek onu hem mutlu hem de sağlıklı tutacaktır.

 

  • Yapılan araştırmalar egzersiz ve yürüyüş eksikliğinin köpeklerin zihinsel sağlığını da etkileyebileceğini belirtiyor. Evcil hayvanınıza yeni yerler ve kokular keşfetme fırsatı vermezseniz sıkılabilir. Herhangi bir köpek sahibinin bildiği gibi can sıkıntısı zarara yol açar.:) Egzersiz ve etkileşim eksikliği korkuya veya strese neden olabilir ve köpeğiniz çevresine zarar verebilir. Birlikte yürüyüşe çıkmak, köpeğinize güvenli ve olumlu bir ortamda sosyalleşme şansı verir ve sizin de yeni insanlarla tanışmanıza olanak tanır. Köpeğinize sosyal becerilerini geliştirmesi için, onu yeni insanlarla ve köpeklerle olabildiğince sık bir şekilde – tabii ki bir tasma ile – tanıştırarak ona fırsat verin, böylece sorunları hızla düzeltebilirsiniz.

 

  • Yürüyüş aynı zamanda köpeğinizin eğitimi üzerinde çalışmak için mükemmel bir zamandır. Köpeğiniz evde “gel” ve “bırak” gibi komutlarda ustalaşmış olsa bile, yeni bir çevrenin görüntülerini, kokularını ve seslerini sizi dinlemekten daha ilginç bulabilir. Yürüyüşler, birçok cazip dikkat dağıtıcının ortasında becerilerini düzenli olarak test etmenize ve geliştirmenize olanak tanır.

 

  • Yürüyüşler ayrıca köpeklerinize çevresine nasıl daha etkili bir şekilde adapte olacaklarını öğretmeye yardımcı olabilir. Çoğu köpek soğuktan, sıcaktan, yağmurdan veya kardan (veya yukarıdakilerin hepsinden!) nefret eder. Rahatsız edici hava koşullarında yürüyüşler ve etrafı koklamak, köpeğinizin havadan korkması yerine onu sevmesini sağlayabilir. Köpeğinizi ekstrem koşullarda güvende tuttuğunuzdan emin olun, onu zorlamayın ve çevreye uyum sağlamasına yardımcı olmak için çok sayıda ödül verin!

 

 

  • Araştırmalara göre köpeğinizle düzenli yürüyüşler aranızdaki bağı güçlendirir ve yalnızlığını azaltabilir. Bütün gün evde oturmak köpekler için oldukça sıkıcıdır. Sadece sizinle yürümek bile bu yalnızlığın bir kısmını hafifletmekle kalmaz, evcil hayvanınızda güven oluşturmanıza ve davranışsal gelişimini iyileştirmenize yardımcı olur. Birlikte düzenli, kaliteli bire bir zaman geçirmek, sizin ve köpeğinizin bağınızın güçlenmesine ve derinleşmesine yardımcı olur. Bundan daha keyifli ne olabilir?

 

  • Peki köpek yürüyüşünün duygusal sağlığı artırabileceğini ve istenmeyen davranışları azaltabileceğini düşünmüş müydünüz? Önünüzde otururken gözlerinize duygusal bir şekilde bakan ve ardından aniden patisiyle size vuran veya havlamaya başlayan bir köpeğiniz var mı? Benim var, ve bu hiç de eğlenceli bir durum değil.

Köpeğin pençeleme, zıplama, sızlanma ve havlama gibi istenmeyen davranışlar yoluyla sürekli dikkat çekmeye çalışması bizim için can sıkıcıdır ve köpeğinizin toplumla etkileşime girme yeteneğine zarar verir. Düzenli yürüyüşler, köpeğinizin fazla enerjiyi atmasına yardımcı olur ve evcil hayvanınızın sizinle olumlu bir şekilde zaman geçirmesine izin verir.

Köpeğinizin kanepeyi çiğneme veya arka bahçenizi kazma gibi kötü bir alışkanlığı var mı? Muhtemelen, fiziksel aktivite yoluyla salınmayan bastırılmış enerjiden kurtuluyor. Günlük egzersiz, fiziksel sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, genellikle uygunsuz davranışlar, kaygı, saldırganlık ve havlama gibi birçok istenmeyen köpek davranışının suçlusu olan can sıkıntısını düzenlemeye yardımcı olur. Unutmayın, yorgun bir köpek iyi bir köpektir! 🙂

***

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Veterinerinize veya fizyoterapistinize köpeğinizin ne kadar egzersize ihtiyacı olduğunu sorun, çünkü bu onun yaşına, cinsine ve sağlık durumuna bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

 

***

BONUS: Bu sonuncusu tüm kedi sahiplerine geliyor:

Düzenli yürüyüşler kediniz için fiziksel ve zihinsel sağlık avantajları sağlayabilir!

Pek çok insan, bir kediyi tasmayla eğitmenin delilik olduğunu düşünür. Ancak kontrollü bir şekilde dışarıdaki iletişimden yararlanan birçok kedi vardır. Tasma eğitimi almış kediler normal kilosunu daha kolay koruyabilir. Stresini azaltmak ve can sıkıntısını gidermek için ilginç bir aktiviteye sahiptirler. Ayrıca eğitim sizinle olan bağlarını geliştirir. Bir yürüyüşten sonra, kediler eve rahat bir şekilde gelebilir ve günlük rutinindeki değişiklikleri daha iyi idare edebilir. Ama lütfen kedinizin dışarı çıkıp yürüyüş yapmak istediğinden emin olun. Sonuçta, bu onların stresini artırmak için değil, sağlıklarını iyileştirmekle için!

 

***

Bu yazıdan önce köpek gezdirmenin faydalarına şüpheyle yaklaştıysanız-artık bir bahaneniz yok! Dışarı çıkın ve dört ayaklı en iyi dostunuzla dünyanın tadını çıkarın!

 

İyi haftalar!











Başa dön tuşu