Gençler YazıyorInstagram

Annan Planı’nın 20. Yılı: Neden Bu Planın Başarısız Olacağı En Başından Belliydi?-1

Büyüklerimden “en umut dolu olduğumuz dönem, Annan Planı dönemiydi” diye duyarım hep.

İnönü Meydanı’nın en kalabalık olduğu fotoğraflar da bu dönemde çekilmiştir herhalde. Hatta üzerine şarkılar yazılmıştır bu meşhur referandumun.

Hatırlamak için oldukça küçüğüm o dönemleri; ama üzerine en çok okuduğum, en çok araştırdığım siyasi olaylardan bir tanesidir Kıbrıs’taki. Mevsimi gerçekten gelmiş miydi artık, yoksa ‘büyük güçler’ Kıbrıslıtürklerin öyle düşünmesini mi istiyordu? Umut tacirliği yapıp yeniden birleşme hayallerini yıkmak mı istiyordu?

Önümüzdeki birkaç yazımda, gelin Annan Planı’nı ve o dönemde her iki toplumda neler yaşandığını objektif ve detaylı bir şekilde birlikte inceleyelim.

İki eşit egemen devletçilerin hala günümüzde birleşme yanlısı olan Kıbrıslıtürklere karşı kullandıkları en büyük argümandır Annan Planı referandumunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nden büyük oranda, yüzde 75 civarında ‘hayır’ çıkması.

Sizleri istemedikleri için ‘hayır’ dediler” diye bir sürü kışkırtıcı cümleler duyarız, kimimizin canı sıkılır. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en büyük solcu partisi olan AKEL’in bile bu referanduma ‘hayır’ dediğini görürüz geçmişte.

İçinize su serpmek ve tüm bu söylenilenlerin içi boş olduğunu göstermek için kaleme alacağım bu yazıyı; Kıbrıs Cumhuriyeti’nden hayır çıkmasının sebebi, Kıbrıslıtürkleri ya da yeniden birleşmeyi istememeleri değil; Annan Planı’nın tüm Kıbrıs ve Kıbrıslılara ‘zarar verebilecek ve bunun yanında emperyalistlere çıkar sağlayacak bazı maddeler içermesiydi…

Ufak analizler ile başlayalım; sizler hiç Annan Planı’nın bayrağını gördünüz mü?

Yunanistan bayrağı mavisi üstte, Türkiye bayrağı kırmızı altta, bakır madenlerini temsil eden kocaman sarı bir çizgi ile ‘bölünüyorlar’. Bayrak üzerinde Kıbrıslıları ya da Kıbrıslılığı temsil eden hiçbir olgu olmamasına rağmen, Türkiye ve Yunanistan bayrakları yer alıyor.

Peki, neden?

Hani Kıbrıs sadece Kıbrıslılarındı?
Hani Kıbrıs’ta tek vatan, tek halktı?

Ülkenizin bayrağında sizi temsil eden bir şey olmayacak; ancak farklı ülkelerin temsiliyetlerinin bulunacak olması sizlere nasıl hissettiriyor?

Oysa şimdiki Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağına bakın. Kıbrıs haritası ve zeytin dalları yer alıyor üzerinde. Bir Kıbrıslıtürk tarafından tasarlanmış, Kıbrıslıtürkler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yönetiminde olmamasına rağmen yıllardır Kıbrıs Cumhuriyeti devleti tarafından kullanılıyor.

Neden mevcut bayrak ya da mevcut bayrağa benzeyen, Kıbrıslıları daha kapsayıcı bir bayrak sunulmadı, hiç sorguladınız mı?

Alt tarafı bir bayrak, çok da abartmaya gerek yok” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bazen tüm gerçeklik böyle ufak detaylarda saklı olabiliyor işte…

Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında bir çözüm sunmayan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasını ön gören bir plandan daha da farklı bir şey beklememeliyiz aslında, değil mi?

Tüm Kıbrıslıların ait olduğu bir devleti, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yeniden şekillendirmek yerine, tamamen yıkmayı, her şeye sıfırdan başlamayı, ‘bakir doğumu’ ön gören bir plandı Annan Planı.

Şimdi söyleyin bana; bir halk, neden elinde bulunan devleti yeniden şekillendirmek yerine, bir sürü soruna gebe olan ‘bakir doğumu’ tercih etsin?











Başa dön tuşu