Gençler YazıyorInstagram

‘Annan Planı’nın Yirminci Yılı: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘Hayır’ı Tüm Kıbrıslıları Korudu Mu? -2

Günümüzde bile hala göklere çıkarılan ‘Annan Planı’, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasını ön görüyordu. ‘Bakir doğum’ olacaktı Kıbrıs adasında.

Planın kabulünden 24 saat içerisinde Kıbrıs Cumhuriyeti feshedilecekti. Sonrası mı? Sonrası ise kocaman bir bilinmezlik.

Yıllardır “bağımsız Kıbrıs” diye bir söz dolanmış dilimize, değil mi? O zaman sizlere bir soru: farklı emperyalist devletlerin askerlerini barındırmaya devam eden bir devletten, ‘bağımsız’ bir devlet olur mu hiç?

Evet, Annan Planı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasını öngörüyordu; fakat koruduğu bir şey vardı: Garantörlük Antlaşması.

Hem elimizde bulunan devleti yıkıp hem de adanın üzerindeki emperyalistleri koruyacak, Kıbrıslıları bilinmezliğe sürükleyecek bir plan, gerçekten mantıklı bir plan mıydı?

Geçen hafta Annan Planı’nın bayrağından bahsetmiştik; üzerindeki Türkiye kırmızısından, Yunanistan mavisinden, Kıbrıslıların nasıl temsil edilmediğinden…

İşte ufak detaylar tam da bundan dolayı önemlidir; çünkü parçası oldukları büyük resmi özetlerler bizlere.

Kıbrıs’ı emperyalistlere temsil etmek için hazırlanan bir planın, üzerinde Kıbrıslıları temsil eden tek bir öğesi bulunmayan bayrağı, her şeyi anlatıyor işte bizlere, daha ne olsun…

“Ama BM Parametrelerinde öyle yazıyor,” diyecek içinizden bazıları. BM Parametrelerinde “Kıbrıs Cumhuriyeti yıkılması gerek” mi yazıyor gerçekten? Popülist siyasetçiler uyduruyor, sizleri de inanmaya sürüklüyor.

Çok üzülüyorum. Çünkü ne Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ne de tüm dünyanın konuştuğu çözüm modeli Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasını içermiyo; “Kıbrıs sorununun çözümü, üniter ya da federal fark etmeksizin, Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında olacaktır” diyor.

Zaten elindeki devletin Anayasası’nı değiştirerek bir çözüme kavuşabilecekken, devleti yıkmak, yeni yapılacak antlaşmalara kadar adada, isteyenin istediği gibi at koşturabileceği bir ‘boşluk’ yaratmak, ancak Kıbrıslılar için kendi topuğuna sıkmaktan farksız bir senaryo yaratacaktır.

Annan Planı’nın en başından beri emperyalistler tarafından düzenlenen bir kurgu olduğu aşikardı, sadece onların Kıbrıs üzerindeki çıkarlarını gözetiyordu. Kıbrıs Cumhuriyeti’nden çıkan ‘hayır’ ise, belki Kıbrıs sorununu çözmedi; ancak tüm Kıbrıslıları ve devletlerini korudu.

Sevdiğim bir arkadaşımın yüreğime oturan bir sözü ile bitireceğim bugünkü yazımı:

“Eğer şu an Kıbrıs Cumhuriyeti olmasaydı, ben burada Kıbrıslırum arkadaşımla yan yana oturuyor olmayacak, ayni oy pusulasından aday giremeyecektim. Ben, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bizlere sunduğu bu imkânı kaybetmek istemiyorum”











Başa dön tuşu