KıbrısManşet

Maviş: 6 bin 117 öğrenci ve 714 öğretmen eğitimlere katıldı, tek taraflı ertelenmesi kabul edilemez

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak MavişImagine’ eğitim programının ertelenmesi ile ilgili tek taraflı kararının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, projenin devamı için taraflarla görüşmelere devam ettiklerini belirtti

Maviş: 6 bin 117 öğrenci ve 714 öğretmen eğitimlere katıldı

Özgür Gazete’den Damla Dabiş Özel’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Maviş, ilgili projenin 2017 yılından beri Eğitim Teknik Komitesi’nin etkin kontrolünde başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, 2022 itibariyle, 6 bin 117 öğrenci ve onlara eşlik eden 714 öğretmenin ‘Imagine’ projesi kapsamında gerçekleşen eğitimlere katıldığını söyledi.

Maviş, ayrıca 518 öğretmenin ve 92 okul yöneticisinin Barış Kültürü Eğitimi üzerine gerçekleşen tek toplumlu ve iki toplumlu eğitimlere katılım gösterdiğini ve olumlu dönütler aldıklarını söyledi.

“Proje Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde değerlendirilmeli”

Maviş Imagine projesinin, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 2015 yılında kurulan İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’nin himayesinde olduğunu belirterek, 2020 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından da komitenin projeyi sürdürdüğünü ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi‘nin Kıbrıs ile ilgili 2646 (2022) sayılı kararında da projeden övgü ile bahsedildiğini söyleyen Maviş, projenin Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirttti.

Maviş her iki toplumun öğrencileri ile öğretmenleri arasındaki işbirliğini ve iletişimi teşvik eden projenin, bugüne kadar yapılan çalışmalar içerisinde en yoğun katılımlı, en yararlı ve başarılı proje olduğunu söyledi.

“Projenin tek taraflı ertelenmesi kabul edilebilir değil”

Maviş, projenin öğrencilerin toplum içerisinde ve toplumlar arasında karşılaşabilecekleri ayrımcılıkla mücadele edebilme, ön yargıları kavrayabilme, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla duyarlılık geliştirme ve dayanışma kültürünü içeslleştirme gibi temalardan oluştuğunu belirerek, projenin doğum yerine bakılmaksızın tüm öğrenci ve öğretmenlere hitap ettiğini ve ada içerisinde hareket özgürlüğü kısırlanan bazı öğrenci ve öğretmenlerimize önemli bir fırsat yarattığını söyledi

BM Genel Sekreter Özel Temsilcisi, Alman Elçisi, Eğitim Teknik Komitesi Eş Başkanları ile Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum öğretmen sendikaları temsilcilerinin katıldığı bir etkinlikte tüm taraflar projenin başarısını değindiğine ve desteklerinin devam edeceğini deklare ettiklerini belirten Maviş, projenin tek taraflı olarak ertelenmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

“Proje, kültürler arası çatışmaları en aza indirecek ve yerini uzlaşı kültürüne bırakacak bir mirasa sahip”

Projenin, toplumlararası diyaloğun geliştirilmesi açısından önemli olduğunu belirten Maviş, projenin iki toplum içerisindeki farklı din, dil, ırk, kimliğe sahip bireyler arasında yaşanan kültürler arası çatışmaları en aza indirecek ve yerini uzlaşı kültürüne bırakacak bir mirasa sahip olduğunu vurguladı.

Her iki tarafın aşırı sağ kesiminin proje ile ilgili gerçeklerle bağdaşmayan bir öngörüsüzlüğü olduğunu söyleyen Maviş, projenin eğitsel bir sorunu olmadığını, evrensel insan hakları, çocuk hakları, barış kültür eğitimi gibi Kıbrıs Türk eğitim sistemi içinde yer alan hedef ve kazanımlar ile birebir örtüştüğünü vurguladı

“Bu karar birçok noktada Kıbrıslıtürklerin elini zayıflatacak”

Maviş ortaya konan gerekçelerin somut ve ikna edici olmadığını belirterek, projenin uluslararası bir kimliği olduğunu ve siyasi nedenlerle ertelenmesinin birçok noktada Kıbrıslıtürklerin elini zayıflatacağını söyledi.

Maviş, projenin çok kültürlülük yanına da vurgu yaparak, 45 farklı ülkeden çocuğun adanın kuzeyinde eğitim aldığını ve Imagine projesinin kültürel/sosyal entegrasyon açısından sistem içerisindeki tek kaynaştırıcı araç olduğundan bahsetti.

Maviş, projenin devamından yana oldukların belirterek, tüm taraflarla görüşme yaptıktan sonra sonra detaylı açıklama yapacaklarını söyledi.











Başa dön tuşu