DünyaManşet

İran’da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı ilk idam

İran, ülkeyi saran protestolarla bağlantılı olarak tutuklanıp ölüm cezasına çarptırılan protestoculardan ilkinin idam edildiğini açıkladı. Devlet medyası, Devrim Mahkemesi tarafından “Allaha karşı düşmanlık” suçu işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari adlı protestocunun asıldığını duyurdu

İran’da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı ilk idam: Allah’a karşı düşmanlık suçu

Şikari 25 Eylül’de başkent Tahran‘daki bir yolu kapatan “isyancılardan biri olmak” ve paramiliter Besic güçlerine mensup bir görevliyi bıçaklamakla suçlandı. Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubundan bir aktivist, Şikari’nin “göstermelik bir yargılama” sonrası suçlu bulunduğunu söyledi.

Mahmood Amiry-Moghaddam, Twitter’da paylaştığı mesajda, İranlı yetkililerin “acil uluslararası pratik sonuçlarla karşılaşmamaları halinde” protestocuların idamının günlük devam edeceğini savundu.

İran İslam Cumhuriyeti mahkemeleri, işkence altında alınan ifadelere dayanarak karar verdi

İran yargı kurumu, bugüne dek protestolarla bağlantılı olarak 11 kişinin idam cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Yetkililerin Şikari’nin ilk duruşmasının 10 Kasım’da yapıldığı ve suçlamaları kabul ettiği iddiasına yer veren BBC Farsça Servisi‘ne göre, İran İslam Cumhuriyeti mahkemeleri, işkence altında alınan ifadelere dayanarak karar verdi.

Yetkililer, protestoların ülkenin düşmanları tarafından kışkırtıldığını iddia etti ve “isyancı” olarak adlandırdıkları göstericilere güvenlik güçlerinin “kararlı bir şekilde müdahale” etmeleri emri verdi.

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Amini‘nin başörtüsünü “düzgün” takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp öldürülmesi üzerine İran’da Eylül ayı ortasında protestolar başlamıştı.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) verilerine göre, protestolarda bugüne kadar en az 475 kişi hayatını kaybetti, 18 bin 240 kişi de gözaltına alındı. Ayrıca 61 güvenlik personelinin de öldüğü bildirildi.

Kaynak: BBC Türkçe











Başa dön tuşu