KıbrısManşetSağlık

Rahvancıoğlu: Yurtdışından hekim getirilmesinin uluslararası anlaşma ile düzenlenmesi tehlikelidir

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu KKTC-TC Sağlık Bakanları arasında imzalanan “Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İş Birliği Anlaşması“nın, diğer bütün protokollerde olduğu gibi Kıbrıslıtürklerin sağlık alanındaki irade, bilgi ve birikimini berhava edici birçok unsur içerdiğini söyledi

Rahvancıoğlu: Yurtdışından hekim getirilmesinin uluslararası anlaşma ile düzenlenmesi tehlikelidir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rahvancıoğlu, 20 Aralık 2022 tarihinde imzalanan protokolün, halen Meclis Komitesi’nde görüşüldüğünü hatırlatarak, konu ile ilgili uzman olmayan bir kişi olarak özellikle iki noktayı önemli bulduğunu söyledi.

Rahvancıoğlu bunlardan birincisini şöyle açıkladı;

“Yurtdışından hekim getirilmesinin bir uluslararası anlaşma ile düzenlenmesi tehlikelidir. Hali hazırda ihtiyaç duyulan alanlarda devam eden bu uygulama, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği‘ne (KTTB) geçici üyelik şartına tabi ve KTTB’nin mesleki etik kurallar bakımından denetimi altındadır.

Ancak kanunlar hiyerarşisinde bizim yasalarımızdan daha üstte olacak olan bu anlaşma; Birlik Yasası’nın bypass edilerek, yasadaki kriterlere ve üye olma koşuluna bakılmadan yabancı hekim getirilip çalıştırılmasının önünü açacaktır. Yani hiçbir mesleki etik denetim ve cezai müeyyide uygulanamayacak ve KTTB devre dışı kalacaktır”

“Kurşun mu dökülecek, yoksa hastalar zivaniya ile ovulacak?”

Dikkat çekmek istediği ikinci noktanın, anlaşmanın “İş birliği Alanları” başlıklı 2. maddesi olduğunu kaydeden Rahvancıoğlu, bunu da şöyle açıkladı;

“Maddenin ‘Sağlık Mevzuatı Düzenlemeleri’ başlıklı 5. fıkrasının d bendi, ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ alanında yasal düzenleme yapılmasını öngörüyor. Bu geleneksel tıp nedir? Bunu kim, nasıl, hangi geleneklere göre yapacak? Kurşun mu dökülecek, yoksa hastalar zivaniya ile ovulacak?”

“Bu topraklarda moderniteyi yok ettiğinizde elinizde kalan şey bellidir”

Kadim kültürlerden gelen ve modern tıpla da harmanlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının Avrupa’da bazı ülkelerde mevzuatı da olan ve belli kriterlerle uygulanan yöntemler olduğunu hatırlatan Rahvancıoğlu, ancak bunların bazılarının bilimsel metodlar olup olmadığı hala tartışmalıyken, KKTC gerçeğinde neye yol açacağını tahmin etmenin de zor olmayacağını kaydetti.

Rahvancıoğlu, “Usta yazar Taylan Kara’nın da çok güzel ifade ettiği gibi; ‘Bu topraklarda Modernite felsefesini ortadan kaldırdığınızda muhatap olduğumuz şey kadim doğu bilgeliği ya da sınıfsız toplumların kabile erdemleri değildir. Bu topraklarda moderniteyi yok ettiğinizde elinizde kalan şey, cin çıkarma, yanmayan kefen, eşimin dayısı bana helal midir diyen ‘seks yapması meşru akrabalar envanteridir’

Bu sebeple ‘Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İş Birliği Anlaşması’nın, dinsel gericiliğin tıp alanına sokulması için sinsi bir adım haline dönüşmemesi için; bu iki noktaya karşı uyanık olmak, muhalefet etmek ve değiştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu