DünyaManşet

Susan: Türkiye Suriye’nin iç işlerine karışmasın

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantı Rusya‘nın başkenti Moskova‘da başladı

Toplantı basına kapalı

Anadolu Ajansı‘nın (AA) aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Sergey Lavrov‘un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Türkiye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar Başkanlık ediyor. Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı ve Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katılıyor.

Toplantı basına kapalı olarak devam ederken, diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Moskova’daki görüşmeleri, dört ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılması beklenen toplantı için bir anlamda ‘zemin yoklaması’ olacak.

Taraflar, bakanların hangi gündemle toplanabileceği ve hangi işbirliği alanlarını değerlendirebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Susan: Türkiye Suriye’nin iç işlerine karışmasın

Bugün ikinci gününde devam eden görüşmelerin ilk gününde, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, Rusya Devlet Başkanı Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Suriye devlet ajansı SANA’nın haberine göre, görüşmede, bugün yapılan Suriye, Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakan yardımcılarının dörtlü toplantısına ilişkin iki taraf arasında istişare ve koordinasyon gerçekleştirildi. Susan, Rusya heyetiyle yapılan görüşme sırasında, ‘Suriye topraklarındaki yasadışı Türk varlığına son verilmesi, Suriye’nin iç işlerine karışmaması ve terörün her türlüsüne karşı mücadele edilmesi gerektiğini’ söyledi.

Bogdanov ise ‘Rusya’nın Suriye’nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini sağlamak için çalışmaya devam ettiğini’ kaydetti.

Ne olmuştu?

15-16 Mart’ta Moskova’da yapılması planlanan ‘dörtlü zirve’nin ertelendiği açıklanmıştı. Toplantının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Moskova ziyareti nedeniyle ertelendiği ileri sürülmüştü.

Toplantının ertelenme nedenine ilişkin açıklama yapan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ruslar ‘biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim’ dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra ‘ileride yapacağız’ dediler, biz de ‘tamam’ dedik” demişti. Mihail Bogdanov ise Çavuşoğlu’na verdiği yanıtta, dörtlü görüşmenin ‘bazı ortakların hazır olmaması’ nedeniyle ertelendiğini söylemişti.

Son olarak, TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 3 Nisan’da bir açıklama yaparak bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirvenin Moskova’da başladığını duyurdu.











Başa dön tuşu