KıbrısManşet

MAHKEME SALONU BUZ KESTİ!: Toplum bu işlerin döndüğü teşkilata nasıl güvenecek?

Polis Genel Müdürlüğü (PGM), Ahmet Soyalan‘ın döneminde de Mahkemelik olan terfi münhallerinin davası henüz sonuçlanmadan, geçtiğimiz hafta bir kez daha terfi münhali açtı. Yeni PGM Müdürü Kasım Kuni yönetimindeki teşkilatın açtığı terfi münhallerinde de usulsüzlük olduğu gerekçesiyle, polis mensubu Vasvi Arkın Yüksek İdare Mahkemesi (YİM) başvurdu, davada ara karar dün 22.30’da açıklandı, Mahkeme “yürütmeyi durdurma” emri verdi

Terfi fiyaskoları tam gaz!

Teşkilatın başında kim olursa olsun adeta rutin haline gelen, Soyalan döneminde ise ayyuka çıkan terfi/nakil münhallerindeki usulsüzlük iddiaları, yeni PGM Müdürü Kasım Kuni döneminde de kaldığı yerden devam ediyor.

Özgür Gazete‘nin takip ettiği ve “yürütmeyi durdurma” kararı verilen Mahkemede kararın yanı sıra ilginç anlar ve diyaloglar da yaşandı.

Mahkemeden “Yürütmeyi durdurma” kararı çıktı

PGM’nin geçtiğimiz hafta açtığı terfi münhallerinde usulsüzlük olduğunu savunan polis mensubu Vasvi Arkın, YİM’de dava açarak ara emri talep etti.

Terfi münhalleri için hazırlanan ancak sınavlarda başarılı olup listeyi girmeye hak kazanan bazı polis mensuplarının yer almadığı kesinleşmiş listeye itiraz edilen davada, kararı okuyan YİM Başkanı Yargıç Gülden Çiftçioğlu, Mahkemenin bu aşamada “yürütmeyi durdurma” emri verdiğini açıkladı.

Soyalan açığa aldığı polisi açıktayken iki kez nakil ettirdi!

Dünkü dava ilginç diyaloglara da sahne oldu. Davayı açan polis mensubu PGM ARGE Müdürü, Müdür Muavini Vasvi Arkın’dı.

Arkın, Soyalan döneminde (4 Ekim 2020) açığa alınan, üzerine atılı suçların yıllardır ispatlanamadığı polislerden sadece biri.

Ancak Mahkemede ortaya çıkan bir detay, Mahkeme başkanını bile “Nasıl yani?” sorusunu soracak şaşkınlığa uğrattı.

Çünkü Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı‘yken açığa alınan Vasvi Arkın, Ahmet Soyalan tarafından Polis teşkilatının denetiminden ve işleyişinden sorumlu Başkanlık olan Denetleme Kurul Başkanlığı’na nakil edilmişti.

Hatta bununla da kalmayan Soyalan, açıkta olan Arkın’ı buradan da PGM ARGE Müdürü olarak ikinci kez nakil ettirmişti.

Davacı Avukat “Gökay Karagil taraftır” dedi, Yargıç haklı buldu, Mahkeme buz kesti

Mahkemede ortaya çıkan bir diğer ilginç detay ise PGM Polis Hizmetleri Komisyonu‘nu temsilen (Polislerin terfi ve nakline karar veren kritik komisyon) Girne Polis Müdürü Gökay Karagil‘in aslında taraf olduğunun ortaya çıkması oldu.

Vasvi Arkın’ın avukatı, Karagil’in Mahkemede bulunmasına itiraz ederek, Karagil’in geçtiğimiz dönem verilen ve hemen ardından Mahkemelik olan ve davası henüz sonuçlanmayan terfi döneminde terfi aldığını, davacıların o davayı kazanması halinde de terfilerinin söküleceğini söyledi.

Yani avukat, Karagil’in davanın tarafı olduğunu ve bu konuda görüş veremeyeceğini savundu. Mahkeme salonunun adeta buz kestiği bu sözlerin ardından Yargıç itirazı haklı buldu.

Ayrıca Karagil’in, davayı açan ilgili polis Vasvi Arkın hakkında, PGM tarafından açılan davaya atıfta bulunarak, Arkın’ın görevden ihraç edilebileceğini söylemesi de davacı tarafından bir “üstü kapalı tehdit” olarak algılandı.

Karagil’in dava ile alakası olmayan böyle bir ihtimali ne amaçla gündeme getirdiği de anlaşılamadı.

İlk kez mahkeme kayıtlarına geçti: Mobbing görüyorum!

Mahkemenin bir diğer önemli detayı da polis teşkilatı içinde bir polisin mobbing gördüğünü açıkça söylemesi ve  bu ifadeyi Mahkeme kayıtlarına geçirmesi oldu.

Yargıç’ın, “Neden listede olmamanıza itiraz edip PGM’ye dilekçe vermediniz?” sorusu üzerine Vasvi Arkın, teşkilat yönetimi tarafından mobbing gördüğünü, daha önce yaptığı birçok dilekçeye de yasaya aykırı şekilde cevap verilmediğini söyledi.

Ayrıca dava sırasında, hak kazandıkları halde liseye alınmayan başka polis mensuplarının olduğu da (Bekir Abatay, Kerem Kadiroğulları) anlaşıldı.

20 dakika süren kararı okuyan Yargıç Gülden Çiftçioğlu, Girne Polis Müdürü Gökay Karagil’in yeterli delil sunamadığını ve Mahkemeyi ikna edemediğini söyleyerek “yürütmeyi durdurma” emri verdi.

Topaloğlu detayı!
Tatar niye bu davayı takip ediyor?

Davada dikkat çeken bir diğer nokta da atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın, korumasını göndererek davayı yakından takip ettirmesi oldu.

Tatar’ın davayla neden ilgilendiğiyle ilgili edindiğimiz bir fısıltı gazetesi bilgisi ise davası henüz sonuçlanamayan geçtiğimiz dönem terfileriyle ilgili hukuki süreç devam ederken, bu yeni terfi münhalinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Komutanı Zorlu Topaloğlu‘nun talebi üzerine açıldığı iddiası oldu.

PGM’nin, geçtiğimiz dönemdeki haksızlık, kayırma ve torpil iddialarını açıklığa kavuşturmadan, teşkilat içindeki huzuru, iş barışını ve güven ortamını sağlamadan neden yeni terfi münhali açtığı sorusu ise hala havada duruyor.











Başa dön tuşu