KıbrısManşet

“Etik değil ama yasaldır”

Şehir Plancıları Odası, İskele’de tartışma konusu parselin Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı sınırları içinde doğal hayatı koruma alanı niteliği taşıdığını ve yapılaşmaya kapalı olduğunu açıkladı

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, yaptığı yazılı açıklamada bugün sosyal medyada ve kamuoyunda tartışılan konu hakkında bilgi verme adına açıklama gereği duyduklarını belirtti.

Refikoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada yer alan ve Bakanlar Kurulu kararında verilen Pafta/Parsel referanslarına(pafta/parsel eski referans sistemine göre verilmiş) bakıldığında, söz konusu parsel numarasını ilgili paftada bulamadıklarını kaydetti. Refikoğlu, yaptıkları incelemeler sonucunda ilgili parselin konumuna ulaştıklarını ve emirname ile imar planı kural koşullarına göre kontrol ettiklerini ifade etti.

Refikoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bakanlar Kurulu kararında parselin otel inşa edilmesi için kiralandığı, İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada ise bunun Emirname ve hazırlanan İmar Planına aykırı olmadığı belirtilmiş. Ancak ne üzücüdür ki İçişlerine Bakanlığı’na bağlı olan bir kurumun hazırladığı Emirname ve İmar Planından açıklamayı yapanların haberi olmadığı anlaşılmaktadır. Söz konusu parsel Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci Emirnamesi sınırları dışında olup hazırlanmış olan Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı sınırlarında olup bilimsel çalışmalar sonucu belirlenen “Doğal Hayat Koruma Alanı” içerisinde yer almaktadır. Yani yapılaşmaya açık bir alan değildir. Ayrıca İmar Planında kamu arazileri hakkında, özel bir amaç için devredilemeyeceği, sadece kamu yararına kullanılabileceği ile ilgili bir madde de bulunmaktadır.

Mevcut duruma bakıldığında ise ilgili parsel “Gazimağusa Kıyı Bildirisi” sınırları içerisinde olup yapılmak istenen yatırım bildirinin kurallarına aykırı değildir. Ancak bu durum Sn. Serdar Denktaş’ın daha önce dediği gibi “Etik değil ama yasaldır”.

Bakanlar Kurulu tarafından yapılan işlem ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama; kendine bağlı kurum tarafından işin uzmanları ile yapılan İmar Planı kararlarını tanımamak ve hatta kararların ne olduğunu bilmemek demektir.”

Refikoğlı, KKTC Devleti’ne hükümet edenlerin bir devlet ciddiyetine sahip olmadığı ve de bilime önem vermediğinin görüldüğünü savundu











Başa dön tuşu