DünyaInstagramManşetSiyaset

Hamas’ın İsrail saldırısına Türkiye’den nasıl tepkiler geldi?

Hamas‘ın askeri kanadının dün İsrail‘e karşı başlattığı “Aksa Tufanı Operasyonu” ve İsrail’in missillemesiyle bölgede başlayan savaşa Türkiye siyasetinden de tepkiler gecikmedi. TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki tarafa da “itidal” çağrısı yaparken, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi ve Türkiye İşçi Partisi Hamas saldırısını destekledi

Erdoğan: Tarafları itidalle hareket etmeye çağırıyoruz

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin, itidal çağrısı yaptı.

Erdoğan, “Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, operasyonun Filistin halkının kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Karamollaoğlu, “Bugün bir kez daha açık ve net olarak ilan ediyoruz ki; biz, dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz” diye yazdı.

TİP: Filistin halkının kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin yanındayız

Yıllardır emperyalist güçlerin desteğini arkasına almış İsrail’in insanlık dışı saldırılarına direnen Filistin halkının mücadelesini destekliyor, Filistin toprakları üzerindeki işgalin sona ermesini savunuyor, sivillere yönelik tüm saldırıları ise kabul edilemez buluyoruz.

Filistin kurtulacak, direnenler kazanacak!

Sol Parti: İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından çıkmalı

Bugün Filistinlilerin işgal edilen evlerinden başlayarak İsrail topraklarına sıçramış olan savaşın asıl sorumlusu yine Siyonizm ve destekçisi Amerikan emperyalizmidir.

Bir daha iki ülke halkının da hedef olmaması için korsan İsrail devletinin yenilgiye uğratılması, emperyalizmin ve ürünü siyonizmin bölgemizden def edilmesi gerekir.

Bölgede barışın sağlanabilmesi için İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından çıkmalı, Filistin halkının bağımsızlık iradesi temelinde bir çözüme odaklanılmalıdır.

Erbakan: Doğu da bizim, Batı da bizim, Kudüs de bizim, Zafer de bizim!

Davutoğlu: Sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini destekliyorum

Mescid-i Aksa’nın kutsiyetinin ve İslami kimliğinin sürekli ihlal edilmesi, İsrail işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurulması karşında İslam Dünyası tarafından sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum.

Kalıcı bir barış İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi,

Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze’ye dönük tüm ambargoların kaldırılması ile mümkün olabilir.

İsrail’in muhtemel savaş ilanı ile daha da yıkıcı sonuçların ortaya çıkmaması için Türkiye vakit geçirmeden İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koymalıdır.

TKP: Filistin halkının yanındayız

İsrail işgalden ve saldırganlıktan tamamen vazgeçmediği sürece Filistin halkının eylemleri meşrudur. Filistin devleti kurulmadan “barış” olmaz. Filistin halkının yanındayız.

Karamollaoğlu: ilistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz

“İsrail, bölgemiz ve tüm dünyanın huzur ve barışı için en büyük tehdit olagelmiştir.

Bugüne kadarki sözlü kınamaların hiçbiri İsrail’in Filistin’deki işgali ve katliamlarını engelleyememiştir. Her seferinde görülmüştür ki İsrail, sadece ama sadece güçten anlamaktadır.

Bu hususlar dikkate alındığında Hamas’ın, terör devleti İsrail’in yıllardır sürdürdüğü işgal politikasına ve vahşi saldırılarına karşı başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonu da Filistin halkının kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirilmelidir.

Bugün bir kez daha açık ve net olarak ilan ediyoruz ki; biz, dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz!”











Başa dön tuşu