DünyaInstagramManşetYaşam

Paris’te polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı, tutuklamalar yapıldı

Fransa‘nın başkenti Paris ve İngiltere‘nin başkenti Londra‘da, Filistin‘e destek eylemleri düzenlendi. ABD, İtalya ve Malta‘da binlerce kişi, Gazze‘ye destek vermek için bir araya geldi

ABD’li Müslümanlar Beyaz Saray’ın karşısındaki Lafayette Meydanı‘nda bir araya geldi

ABD’nin Los Angeles kentinde de yüzlerce kişi, Filistin’e destek gösterisi için toplandı. Göstericiler, ellerinde bayrak ve pankartlarla Filistin’e destek mesajı verdi.

Başkent Washington‘da ise “Filistin için Amerikalı Müslümanlar” (AMP) adlı sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine binlerce kişi, Beyaz Saray’ın karşısındaki Lafayette Meydanı’nda bir araya geldi.

Londra Metropolitan Polisi, kentte düzenlenen Filistin’le dayanışma yürüyüşünde 15 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yürüyüşün sona ermesiyle irili ufaklı bazı grupların Trafalgar Meydanı’nda toplandığı belirtilen açıklamada, “Gün içinde gerçekleştirilen 7 gözaltına ek olarak akşam da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar gibi suçlar ve kamusal alanda havai fişek yakmaktan 8 kişi daha gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.

Paris’te ise polis, Filistin’e destek için kent meydanında ve sokaklarda bir araya gelenlere göz yaşartıcı gazla saldırdı. Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Gösteri, başkentin ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda yerel saatle 15.00 sularında başladı.

Gösteri başladığında polis meydanı tahliye ederek gösteriyi dağıtmaya çalıştı. Aralarında engelli vatandaşlar ve çok sayıda kadının olduğu göstericiler meydana yakın ara sokakta eylemlerine devam etti.

Corbeil-Essonnes Belediye Başkan Yardımcısı Elsa Toure protestoya katılan tek Fransız “seçilmiş” oldu. Polis, göstericilerin etrafında çember oluşturarak bulundukları noktadan ayrılmalarına izin vermedi.

Ellerinde “Soykırımı durdurun” ve “Filistin özgür kalacak” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, “Katil İsrail, suç ortağı (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron”, “Filistin galip gelecek” ve “Gazze hepimiz seninleyiz” sloganları attı.

Bir binaya Filistin bayrağı asılsı

Özellikle ellerinde Filistin bayrakları ve boynunda Filistin kültürünün bir parçası olan Filistin kefiyesi diye bilinen poşuları takan protestocuları durduran polis, göstericilere sert müdahalede bulundu.

Polis, bir göstericiyi boynundan ve bacaklarından tutarak göstericilerin bulunduğu alanın dışına çıkardı. Göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahalesine ıslıkla karşılık vererek protesto etti. Polis, protestoculara karşı biber gazı kullandı.

Protestocular bir müddet oturma eylemi yaparak gösteriye devam ederken meydanın yakınlarındaki bir binanın en üst katına büyük bir Filistin bayrağı asıldı. Paris Emniyet Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, gösteride kimlik kontrolüne tabi olan 269 kişiden 260’ına para cezası kesildi.

Milano’da eylemlere 5 bin kişi katıldı

İtalya ve Malta’da, Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi. İtalya’nın kuzeyindeki büyük kentlerden Milano’da Merkez Tren Garı önünden başlayan, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Trotter parkındaki mitingle son buldu. Filistin ile dayanışma yürüyüşüne, Filistinliler ve İtalyanların yanı sıra farklı ülkelerin vatandaşları, öğrenci grupları ile çeşitli sol gruplar katıldı.

Göstericiler sık sık “Özgür Filistin”, “Zafere kadar İntifada” ve “Katil Netanyahu” diye slogan atarken, ellerinde de İsrail’in Gazze’yi bombalamasını kınayan ve “Gazze’deki soykırımı durdurun” yazılı dövizler taşıdı.

Akdeniz ülkesi Malta’da da Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi yapıldı. Times of Malta gazetesinin haberine göre, Msida kentindeki gösteride bir araya gelen çok sayıda kişi, Gazze’ye yönelik İsrail kuşatmasının durdurulması çağrısı yaptı. Göstericiler, Gazze’deki bombalamalarda hayatını kaybeden çocuklara atfen ellerinde oyuncak bebekler taşıyarak, durumu protesto etti.

Malta’daki Arap Kültür Derneğince düzenlenen gösteride, İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgusu yapıldı.

Kaynak: GazeteDuvar











Başa dön tuşu