InstagramKıbrısManşet

GÜÇ-SEN, HAKSEN ve VERGi-SEN: Mücadelede Yerimizi Alacağız

Güç-Sen, HAKSEN ve Vergi-Sen, vergi oranlarının çalışanların aleyhine artırılmaya çalışıldığını belirterek, bu kararın karşısında olduklarını ve verilecek mücadelede yer alacaklarını duyurdu

Güç-Sen, HAKSEN ve Vergi-Sen: Vergi konusunda yine çalışanlar hedef alındı

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) ile Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen) imzalı ortak açıklamada, vergi konusunda yine çalışanların hedef alındığı vurgulandı.

Bu düzenlemeyle çalışanların büyük bölümünün kısa süre sonra en üst dilimden vergi ödeyeceğini söylenen, bunun yasa gücünde kararnameyle yapılmak istenmesini eleştiren ve kararı Anayasaya aykırı bulan 3 sendikanın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Ultra zenginlerin hükümet eliyle sağladıkları muafiyet, teşvik ve af gibi imtiyazlarla günden güne büyüdüğünü görüyoruz”

Gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin “vergi konusunda adaleti sağlayacağız” sözünü ağızlarında pelesenk etmelerine rağmen, yılın ilk günleriyle birlikte vergi tablolarının, hayat pahalılığının ve asgari ücretin tartışıldığı bir dönemde UBP-DP-YDP hükümetinin vergi alma anlayışının yine çalışanları hedef alma yönünde olduğunu görüyoruz.

Halkın çok ciddi bir yoksullaşma dalgası içine sürüklendiği günlerden geçmekteyiz. Sağlık, eğitim, barınma gibi sosyal bir devletin yerine getirmekle yükümlü olduğu tüm hizmetlerin günden güne aşındığı ve kağıt üstünde kaldığı bir ortamda yaşanan yoksullaşmanın boyutları daha da ağırlaşıyor. Halkın alım gücü düşmesine rağmen ultra zenginlerin hükümet eliyle sağladıkları muafiyet, teşvik ve af gibi imtiyazlarla günden güne büyüdüğünü görüyoruz.

“Böyle bir uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu açıktır”

Milyonlarca liralık servetler hiçbir biçimde ekonomik hayata dahil olmadan ultra zenginlerin hesaplarında ve mülklerinde duruyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında ve ülkemizde gündeme getirilen “servet vergisi” talebi işte bu gerçeklik üzerinden yükseliyor.

Ancak hükümet böyle bir süreçte bile vergi tablosundaki matrahları düzeltme bahanesiyle vergi oranlarını çalışanların aleyhine olacak şekilde arttırma kararı alıyor. Vergi matrahları yükseltilirken oranların da arttırılması bu enflasyonist koşullarda matrahların güncelliğini yitirmesine ve çalışanların çok büyük bir bölümünün kısa bir süre içinde en üst diliminden vergi ödemesine sebep olacaktır.

Öte yandan hükümet böylesi halk zararına olan bir kararı meclisin açık olduğu bir dönemde yasa gücünde kararname ile yapmaya çalışıyor. Böyle bir uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu açıktır. Zaten çeşitli sendikalar bu kararı bu sebeple de mahkemeye taşımıştır.

“Emek düşmanı vergi anlayışına hayır!”

Ancak bu aykırılığa rağmen hükümetin bu kararı mecliste de yasallaştırması büyük olasılık olarak önümüzde de duruyor. Bu karar mecliste yasallaşsa bile kimse emekçilerin bu değişikliğe karşı sessiz kalacağını beklememelidir. Süreç şu anda kamuda yetkili beş sendikanın tavrı gereği parçalı ve dağınık tepkilerle sürse de çalışanların tepkisi bu mücadeleyi tüm yanlış anlayışlara rağmen birleştirecektir.

Bizler aşağıda ismi bulunan sendikalar da bu halkın haklarını savunan bu haklı mücadelede elimizden gelen tüm gücümüzle yer alacağımızı duyurur ve kamuda yetkili beş sendikayı da bu anlayışla mücadele etmeye çağırıyoruz. Sermayedarlar ve onların çıkarlarını savunan hükümetler tüm güçleriyle birliktir. Onları durduracak olan da çalışanların birliğidir.

Emek Düşmanı Vergi Anlayışına Hayır!”











Başa dön tuşu