KıbrısManşet

Aşıksoy: En önemli adım, doğru satın alma stratejileri

Sosyal Adalet Hareketi Sözcüsü ve elektrik elektronik mühendisi Saffet Aşıksoy, ülkemizdeki gelirleri artırmak için satın alma bölümleriyle ilgili önerilerini sundu

Aşıksoy: Volkswagen bunun öncülerindendi

Maliyetleri aşağı çekme çabasında olan firmaların başında Volkswagen’in geldiğini belirten Aşıksoy, 1990 yılında firmaların satın alma bölümleri kurduğunu ifade etti. Türkiye’de ise satın alma bölümlerini ilk kuran firmalardan birinin Bilkent Holding olduğunu kaydeden Aşıksoy o günden beridir her çalıştığı firmada ve kamu kuruluşunda doğru satın alma stratejileri ile maliyet düşüşleri sağladığını belirtti.

“En önemli adım doğru satın alma stratejileridir”

Dünyada hemen hemen bütün şirketlerin satın alma bölümüne sahip olduğunu kaydeden Aşıksoy, ülke olarak gelir artırma yolunun fiyat artırmadan değil, maliyetleri düşürmekten geçmekte olduğunu söyledi.

Aşıksoy’un açıklaması şu şekilde;

“Rekabet arttıkça, ürün fiyatlarını aşağıya çekmek zorunda kalan firmalar 1990’ların başında, merkezi satınalma bölümleri kurmaya başladı.

Kârlılıklarını, fiyatlarını yükselterek artıramayan firmalar, maliyetlerini aşağıya çekme çabasına girmişti. O yıllarda, ekonomik zorluk içerisine giren Volkswagen bunun öncülerindendi. Türkiye’de ise, benim henüz 3 yıllık genç bir mühendis olarak çalıştığım Bilkent Holding ilk merkezi satınalma bölümünü kuran firmaların başında geliyordu.

Yönetime, bu bölümün kurulma talebinde bulunmuş ve böylelikle kurucu ekipte yer almıştım. O günden beridir de Türkiye’de çalıştığım her firmada ve fırsat verildikçe burda kamudaki görevimde, doğru satınalma stratejileri ile %40’lara varan maliyet düşüşleri sağladım.

Artık Dünya’da hemen hemen her büyük şirket Merkez Satın Alma Bölümlerine sahip ve bu sayede maliyetlerini aşağıya çekmekte. Bu sadece şirketler için değil, kamu için de geçerli olmalıdır.

Biz memleket olarak, gerek özel teşebbüsler, gerek se kamu olarak gelirlerimizi artırmada zorlanıyoruz. Gelirleri artırmanın yolu fiyatları artırmaktan değil, maliyetlerimizi düşürmekten geçmelidir ve bunun en önemli adımı doğru satınalma stratejileridir.

Saffet Aşıksoy”











Başa dön tuşu