KıbrısManşet

BM Genel Sekreteri’nin ‘Kıbrıs’ta 5’li Konferans’ teklifine hazırız

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in Kıbrıs meselesi için yaptığı gayriresmi 5’li konferans teklifine, Atina ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin “hazır olduğunu” bildirdi

“Baltalama amaçlı bir girişim”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Kathimerini” gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye ile istikşafi görüşmelere dönülmesi, 5’li konferans planı ve Atina’nın İyon Denizi‘nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarma adımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstikşafi görüşmelerin gündeminin tek taraflı değiştirilmesinin, bu temasları “baltalama amaçlı bir girişim anlamına geldiğini” savunan Dendias, “2021’in Türkiye’sinin, istikşafi görüşmelerin son turunun yapıldığı 2016’nın Türkiye’si olmadığını” iddia etti.

“Yunanistan, görüşmelere samimi bir irade ve yapıcı niyetle katılıyor”

Dendias, “Yunanistan, istikşafi görüşmelere samimi bir irade ve yapıcı niyetle katılıyor ancak bu görüşmelerin gündemi belirlidir ve değiştirilemez.” ifadesini kullandı.

“Bunun ne zaman olacağı siyasi bir tercihtir”

Atina’nın, İyon Denizi’ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkarması konusuna değinen Dendias, Yunanistan’ın 1947’den bu yana ilk kez karasularını genişlettiğini ve bunun uluslararası hukuk temelinde ve barışçıl yoldan yapıldığını ileri sürdü.

Dendias, “Biz, karasularımızı daha başka bölgelerde de genişletmeye hazırlanıyoruz, gerekli teknik adımları atıyoruz ancak bunun ne zaman olacağı siyasi bir tercihtir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Liderlerin söylemleri cesaretlendirici değil”

Kıbrıs meselesinin çözümüne de değinen Dendias, gerek Türkiye gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) liderlerinin söylemlerinin “cesaretlendirici olmadığını” iddia etti.

“Hazırız”

Dendias, sorunun çözümü konusunda “iyimser olmadığını” dile getirerek, “Kıbrıs Rum kesimi ile koordineli bir şekilde BM Genel Sekreteri Guterres’in ‘gayriresmi 5’li konferans’ teklifine katılmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Gayriresmi bir konferans teklifinde bulunmuştu

Guterres, BM himayesinde, garantör ülkeler olan Türkiye, İngiltere, Yunanistan ile Ada’daki Türk ve Rum taraflarının katılacağı gayriresmi bir konferans teklifinde bulunmuştu.











Başa dön tuşu