KıbrısManşet

Ekonomist Barçın: KKTC daha ucuz demek bilimsel değil

Ekonomist Devrim Barçın, Kıbrıs Türk Ticaret Odası‘nın “KKTC Piyasa Fiyatları Analiz Raporu”nun bilimsel gerçeklik taşımadığını söyledi

Barçın: KKTC’nin daha ucuz olduğunu söylemek bilimsel olarak yanlıştır

14 çeşit üründen salt 8 çeşit Gıda ürünü baz alınarak oluşturulan sepete bakarak, KKTC’deki Gıda ürünlerinin daha ucuz olduğunu söylemenin bilimsel olmadığını ifade eden Barçın, bu durumun ucuz olduğunu göstermek adına yapılan bir softa şaşırtması olduğunu belirtti.

“Bu açıklama manidar”

Asgari Ücret toplantısının olduğu bir günde bu açıklamanın yapılmasının manidar olduğunu kaydeden Barçın,  ülkedeki enflasyon hesaplamasında uygulanan mal çeşitleri dikkate alınarak bir kıyas yapılmasının gerektiğini ifade etti.

Barçın, bu böyle bir çalışma yapılması halinde gönüllü olarak  seve seve yer alacağını söyledi.

Barçın’ın açıklaması şu şekilde;
“BİLİMSEL DEĞİL !!!
Öncelikle çalışmayı yapan arkadaşlara teşekkür ederim. Güzel ve ülke için yararlı bir tartışma fırsatı verdiler bize.
Bir kere bu metodoloji ile KKTC’nin daha ucuz olduğunu söylemek bilimsel olarak yanlıştır.
2. Resimde de gördüğünüz üzere Gıda Ürün Çeşidi olarak karşılaştırma yapılan ürün sayısıdır 8 adettir.
Oysa Hane Halkı Anketi sonucu oluşan enflasyon sepetimizde yer alan ve Hayat Pahalılığını belirleyen Gıda Ürün çeşit sayısı 214 adettir.
Dolayısı ile 214 çeşit üründen salt 8 çeşit Gıda Ürünü baz alınarak oluşturulan sepete yani %3.73’lük gıda çeşidine bakarak, KKTC’deki Gıda Ürünlerinin daha ucuz olduğunu söylemek bilimsel değildir.
Kusura bakmayın ama bu durum daha ucuz olduğunu göstermek adına yapılan bir softa şaşırtmasıdır ve Asgari Ücret toplantısının olduğu bir günde de bu açıklamanın yapılması ayrıca manidardır.
Diğer ürün çeşit sayıları için de aynı durum söz konusu olup bilimsel anlamda gerçek bir kıyas yapılmak isteniyorsa, ülkemizde enflasyon hesaplamasında uygulanan mal çeşitleri dikkate alınarak bir kıyas yapılması gerekmekte olup şahsen gönüllü olarak böyle bir çalışmada da seve seve yer alabileceğimi belirtmek isterim.”










Başa dön tuşu