KıbrısManşet

Sendikal Platform: Kendilerine inanmamızı ve güvenmemizi beklemesinler

Sendikal Platform adına Meclis önünde basın açıklaması yapan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, emekçilerin haklarını korumak için hiç yılmadan mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladıklarını belirtti

Halk, hükümete karşı güvensizlik yaşıyor

Meclis önünde açıklama yapan Sendikal Platform, ülkede ilk vakanın görülmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini hatırlatarak, Hükümetin öngörüsüzlüğü ve plansızlığı nedeniyle kararların alınmasında ve uygulanmasında ortaya çıkan çelişkilerin halkın hükümete karşı güvensizlik ve kaygı yaşamasına neden olduğunu kaydetti.

“Hangi mantığa, hangi vicdana sığar?”

Pandemi Hastanesi‘nin şatafatlı törenlerle sözde açılışının yapıldığını belirten platform, “hala daha hizmete açılmamış olması, aşılama gibi çok önemli bir konuda dahi planlama yapılmaması nasıl izah edilebilir? 80 yaş üzeri yaşlılarımızın soğuk kış günlerinde hastahanelere çağrılıp “aşı yok” diyerek geri göndermek hangi mantığa, hangi vicdana sığar?” ifadelerini kullandı.

“Hükümetin önceliği halkın sağlığı değildir”

Salgınla mücadelede yerel yönetimlerin yükümlülüklerinin katlanarak arttığı gerçeğinin ortada iken yerel yönetimlerin katkı paylarının artırılmamasının, hükümetin halkın sağlığına karşı ne kadar duyarsız olduğunun göstergesi olduğunu açıklayan platform, yerel yönetimlere yapılacak her kuruşluk ek katkının halka hizmet olarak döneceği gerçeğinden hareketle özellikle bu zorlu süreçte çok daha büyük önem arzettiğini vurguladı.

Platform, “Fakat görüyoruz ki hükümetin önceliği halkın sağlığı değildir. Zaten geçmiş birkaç aylık süreç bunu çok açık olarak bizlere göstermiştir. Ülkemizde vaka sayıları artarken partisel ve kişisel çıkarları ile uğraşan, Meclis Başkanlığı seçimini dahi yüzüne gözüne bulaştıran, bir zihniyetin sorunlara çare üretemeyeceği gün gibi ortadadır.” diyerek açıklamasını sürdürdü.

“Siyasi partilere yapılan devlet katkılarından niçin kesinti yapılmıyor?”

Maliyenin kaynak sıkıntısı içinde olduğunu söyleyenlerin; diğer yandan seçim kazanma uğruna partizanca yüzlerce istihdam yapmaya, Ersin Tatar‘a 820 bin TL’lik makam aracı almaya, kaynak bulduklarını fakat yerel yönetimlere ek katkı için kaynak bulamadıklarını, belirterek “kendilerine inanmamızı ve güvenmemizi beklemesinler. Kaynak sıkıntısı varsa siyasi partilere yapılan devlet katkılarından niçin kesinti yapılmıyor? Dünya zenginler listesine girenlerden niçin vergi alınmıyor hatta üzerinden teşvik veriliyor? 2020 yılında beyan edilip ödenmeyen kurumlar vergisi miktarı 462 milyon TL’dir yani 2021 yılı için öngörülen bütçe açığının yarısından daha fazla bir miktar. Hükümete sormak istiyoruz bu ödenmeyen vergilerin tahsil edilmesi için ne yapıldı?” diye soruldu.

Hayat pahalılığı ödeneğinin 3 ay ertelenmesi

İlk icraat olarak tüm harçlara zam yapan hükümetin, bunun gerekçesini ‘kamu çalışanlarına ve emeklilere hayat pahalılığı ödeneğini ödeyebilmek’ olarak açıklarken, şimdi de özel sektör çalışanlarına katkı yapacağını söyleyerek hayat pahalılığı ödeneğini çalışanların ve emeklilerin maaşlarına yansıtmayarak üç ay ertelediğini kaydetti.

“1500 TL’ler de çalışana değil işverenin cebine girdi”

Platform, hükümetin amacının özel sektör emekçilerine katkı yapmak olmadığını, işverenin yasal yükümlüğü olan sosyal güvenlik yatırımları için kaynak yaratmak amacında olduğunu belirterek “zaten özel sektör çalışanlarına katkı diye geçmişte ödenen 1500 TL’ler de çalışana değil işverenin cebine girmiştir” açıklaması yapıldı.

“Bu hükümetin halkımıza, emekçilerimize verecek hiçbirşeyi yoktur”

Platform, “yani katkı özel sektör çalışanlarına değil işverenlere yapılacaktır. Özel sektörü desteklemek niyetleri olsaydı  öncelikle insanca yaşanabilecek bir asgari ücret belirlerler yapılacak  katkıyı da doğrudan çalışanlara yaparlardı.Kısacası bu Hükümet’in halkımıza, emekçilerimize verecek hiçbirşeyi yoktur. Bu Hükümet sermayenin hükümeti olduğunu içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte bir kez daha ispatlamıştır.” diyerek açıklamasını sürdürdü.

“Hiç yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz”

Çalışanların örgütleri olarak kendilerine düşen görevin, halkın ve emekçilerin haklarını korumak için tüm güçleriyle mücadele etmek olduğunu açıklayan platorm, hiç yılmadan mücadelelerini sürdüreceklerini bir kez daha vurguladı.

“EL-SEN’le birlikte KB-TEK’e sahip çıkmaya devam edeceğiz”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya da seslenen platform, son zamanlarda KIB-TEK üzerinde oynanan oyunları yakından takip ettiklerini ve hedefin KIB-TEK’i sıkıntıya sokarak özelleştirmek olduğunu bildiklerini kaydetti.

“Sendikal Platform olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da EL-SEN’le birlikte kuruma sahip çıkmaya devam edeceğiz ve bu konuda her türlü mücadeleyi vermekten çekinmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.”diyerek basın açıklaması tamamlandı.











Başa dön tuşu