Manşet

Tatar: Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal eden Yunanistan’dır

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okay ile Kıbrıs Türk halkının refah seviyesini yükseltecek çeşitli projeleri ele aldıklarını açıkladı

Tatar: Lefkoşa Çevre Yolu Projesi’nin en kısa zamanda tamamlanmasını görüştük

Tatar, Lefkoşa Çevre Yolu projesinin tamamlanması konusunu da görüştüklerini belirterek, bu gibi altyapı projeleri en kısa zamanda tamamlayarak, ülkenin altyapısının geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Kıbrıs konusundaki son açıklamasındaki “artık federasyon diye bir şey yok” iddiasından dolayı teşekkür etti. Tatar, öte yandan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Güney Kıbrıs ziyareti sırasındaki söylemlerini üzüntü ile karşıladıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü. Görüşmenin ardından Tatar ve Oktay ortak bir basın açıklamasında bulundu.

“Projeler üzerinde çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Oktay ve çalışma ekibiyle  ekonominin gelişmesi için çalışmalar yürüteceklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC halkının refahının yükseltilmesine yönelik katkılarının önemine işaret etti. Cumhurbaşkanlığı’nda bugün yapılan görüşmede gelişime yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tatar, “Tabii ki bunların gerçekleşmesi için tecrübe lazım, bilgi lazım. Tüm bunlar, Türkiye Cumhuriyeti’nde vardır. Bugün bunların detaylarını görüştük ve şu anda ekiplerimizin bu projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor” dedi.

“Düşüncelerimizi ifade etme fırsatı bulacağız”

 

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Kıbrıs konusunda çok yoğun bir döneme girildiğini ifade ederek, kendisinin çeşitli yabancı misyon şefleriyle, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Avrupa Birliği yetkilileri ile sürekli görüşme içerisinde olduğunu söyledi. Mart ayının sonuna doğru gayrı resmi 5+1 Kıbrıs toplantısının düzenleneceği yönünde kendisine bilgiler ulaştığını ifade eden Tatar, “Bu toplantında Kıbrıs Türk halkının iradesiyle seçilmiş cumhurbaşkanı olarak düşüncelerimizi ifade etme fırsatı bulacağız. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki biz Türkiye Cumhuriyeti ile bu gelinen aşamada tamamıyla uyum içerisinde, yüzde yüz fikir birliği içinde aynı noktadayız” dedi.

“Üzüntü ile karşıladık”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin bu topraklar üzerinde çok sıkıntılar yaşadığını, ancak 1974’te Türkiye’nin haklı gerekçelerle, garantörlük hakkını kullanmasıyla, yapmış olduğu müdahaleyle Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığına ve özgürlüğüne tekrar kavuştuğunu hatırlatarak, gelinen aşamada KKTC’nin bir devlet olmanın tüm nimetlerine sahip olduğunu söyledi.  Maraş’ın açılmasıyla ilgili olarak da Tatar, “Yapılacak olan çalışmalarla oradaki insanlarımızın, refahı için elden gelen her şey yapılmaktadır” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Güney Kıbrıs ziyareti sırasındaki söylemlerini üzüntü ile karşıladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Türkiye’ye işgalci demiştir. Her zaman yaptıkları gibi Kıbrıslı Türklerin mücadelesine saygı göstermemiştir. Ne söylediğimizi anlamaktan acizlik içerisinde olduğunu gördüm. Ben buradan şunu söylüyorum; Kıbrıs’ta yanlışlar yapıldıysa, Kıbrıs’ta EOKA kurulduysa ve Kıbrıs Türkler soykırıma maruz kalmışsa ve 74’te darbe ile Makarios’un indirilmesi ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması gibi teşebbüsler yapıldıysa, bunu yapan Yunanistan’ın ta kendisiydi. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal eden de Yunanistan’dır”

 











Başa dön tuşu