DünyaManşet

Michel, görüşmeyi anlattı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, hafta içindeki Türkiye ziyaretinde yaşanan ve kendisinin de eleştirilmesine yol açan “koltuk skandalı” nedeniyle uykularının kaçtığını söyledi

Michel: O anı kafamda onlarca kez döndürüyorum

Charles Michel, İtalyan Il Sole 24 Ore gazetesinin de aralarında olduğu Avrupa basınından bir grup gazeteciye konuştu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile geçen Salı günü yaptıkları Ankara ziyaretinin en çok konuşulan unsuru haline gelen protokol tartışmalarına da değinen Michel şunları söyledi:

“Olanlar için çok üzgünüm. Sayın Von der Leyen’a ve tüm kadınlara üzüntülerimi sundum. Sizi temin ederim o zamandan beri geceleri uykularım kaçıyor, o anı kafamda onlarca kez döndürüyorum. Sorumluluğun bana ait olan kısmını kabul ediyorum.” AB liderlerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü Ankara ziyaretinde Michel ve Erdoğan protokol açısından öncelik gösterir biçimde bayrakların önündeki iki koltuğa oturmuştu. Von der Leyen ise kendisine koltuk ayrılmadığını görünce tereddüt içinde bir süre ayakta durduktan sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun karşısındaki kanepeye oturmuştu.

“Ataerkil tavır sergilemek istemedim”

Il Sole 24 Ore gazetesinde bugün manşetten yayımlanan söyleşide Charles Michel, o anları şöyle anlattı:

“Nasıl davranacağıma karar vermek için sadece birkaç saniyem vardı. O anda tepki göstermenin, ziyaretimiz için yapılan uzun diplomatik çalışmalara gölge düşürebileceğini düşündüm. Ayrıca Sayın Von der Leyen’a karşı herhangi bir şekilde ataerkil bir tavır sergilemek istemedim. Ama bana yöneltilen eleştirileri anlıyor ve karşı görüşlere saygı duyuyorum.”

Michel ayrıca bu protokol tartışmalarının Türkiye ziyaretinin önemini gölgelemesinden üzüntü duyduğunu, ziyaretin amacının yeniden bir “pozitif diyalog” tesis etmek olduğunu da belirtti. “Umarım bir süre sonra bu görüşmenin içeriğine dönebiliriz” diyen Michel bu içeriği “hukukun üstünlüğü, gümrük birliğinin modernize edilmesi, ekonomik iş birliği, bölgesel istikrar” şeklinde açıkladı.











Başa dön tuşu