EkonomiManşet

Değirmencioğlu: Pandemi ve rezerv tartışması baskı kuruyor

Küresel mali piyasalar dün güne, Japonya endişeleri ile pek de iyimser bir başlangıç yapmamışlardı.

Hatırlarsanız, artan vaka sayılarına paralel Japonya’nın izolasyon önlemlerini daha da artıracağı beklentisi, Asya piyasalarının kırmızılara boyamış, dünyada da gün ‘limoni’ başlamıştı.

Lakin, dün gün içinde, güvenli liman olarak görülen ABD 10 yıllık tahvillerine olan talebine artması sonrası, geçen haftalarda enflasyon korkusu ile piyasaları üzerinde baskı kuran risksiz faizin de gevşemeye başlaması (tahviller alındıkça getiri düşüp fiyatları artıyor), kıymetli madenlerde günlerdir beklediğimiz hareketin de fitilini ateşledi.

Bir tarafta %1,80’e dayana göstere 10 yıllık ABD faizin %1,50’nin kıyısına geri çekilmesi, diğer bir tarafta geçen hafta sonu meydana gelen kripto paralara yönelik soru işaretlerinin devam etmesi ile gümüş, 50 günlük hareketli ortalamasından ($26) kurtularak günü %2,5 yükselişle 26,65 dolardan tamamladı (bakınız grafik).

Benzer bir şekilde, geçen haftalarda, temel nedenlere dayandırarak altının pandemi öncesi seviyelere geri dönüşünü hiçbir kalıba yerleştirememiş ve ciddi şekilde sorgulamıştık.

Dün bu bağlamda, gümüşün şaha kalktığı günde, altın da harekete kayıtsız kalmayarak 1,800 usd/ons seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Altının teknik bir bakış açısı ile 1,870 – 1,885 hedeflerine doğru önümüzdeki haftalarda ilerleyeceğini öngörüyoruz (bakınız grafik).

Yazının devamı için TIKLAYINIZ











Başa dön tuşu