KıbrısManşet

Spehar: BM, Kıbrıs’ta barışı sağlamak için çaba gösteriyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nde Maraş tartışıldı

Spehar: Maraş konusunda son gelişmeler değerlendirildi

Kıbrıs’ta barış gücünün görev süresinin uzatılması konusunda kapalı olarak yapılan toplantıda Türkiye’nin yüzde 3.5’ini açmak istediği ‘Maraş’ konusunun da konuşulduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar Güvenlik Konseyi’nin toplantısının ardından yaptığı kısa açıklamada kapalı olarak yapılan toplantıda konsey üyelerinin Maraş konusundaki son gelişmeleri de değerlendirdiğini söyledi.

“BM çaba sürdürüyor”

Spehar, gazetecilerin Maraş konusunda sorduğu çeşitli soruları yanıtlamadı, gerekli açıklamanın genel sekreterlik tarafından yapılacağını belirtti. Spehar kısa açıklamasında, BM’nin Kıbrıs’ta barışı sağlamak için çabalarını sürdürdüğünü kaydetti. Özel temsilci, Maraş konusunda yaşanan son gelişmeleri Genel Sekreter Guterres’in endişeyle izlediğini söylerken, Kıbrıs’ta tarafların BM parametreleri dışına çıkmaması gerektiği mesajını verdi.

Spehar’ın gazetecilerin ‘Maraş’ konusuyla ilgili soruları yanıtsız bırakması, BM’nin günlük basın toplantısında gündeme geldi. Soruları yanıtsız kalan gazeteciler, Spehar’ın yaklaşımının kabul edilemez olduğunu, Genel Sekreter Antonio Guterres’in sözcü yardımcısı Ferhan Hak’a ilettiler. Hak, Spehar’ın soruları cevapsız bırakmasıyla ilgili gazetecilerden özür diledi.

Fransa da tepki göstermişti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada Maraş’ın yüzde 3.5’lik bölümünün askeri bölge olmaktan çıkarılacağı yolundaki açıklamasına AB ve ABD’den sonra Fransa da tepki göstermişti.

(amerikaninsesi.com)











Başa dön tuşu