DünyaManşet

ABD askerleri Afgan sivilleri engellemek için Kabil Havalimanı’nda havaya ateş açtı

Taliban‘ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan‘da, sivillerin kaçmaya çalıştığı Kabil Havaalanı kaosa sahne oluyor

“Kalabalık kontrolden çıkmıştı”

ABD askerleri Afgan sivilleri engellemek için havaya ateş açtı. ABD’nin 20 yıllık işgaline apar topar son verme kararının ardından Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da, kaçmak isteyen binlerce sivil Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’na sıkışmış durumda.

Havalimanından sadece askeri uçakların kalkışına izin verildiği belirtilirken, bazı Afgan siviller olası Taliban misillemesinin korkusuyla piste çıkarak uçaklara binmeye çalıştı. Şu an için havalimanının güvenliğini sağlayan ABD askerleri ise bu sabah sivilleri durdurmak için havaya ateş açtı.

Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili havaya ateş açıldığını doğrulayarak “Kalabalık kontrolden çıkmıştı. Sadece kaosu engellemek için ateş açıldı” diyerek kendilerini savunmaya çalıştı. Bir diğer yetkili de, “Amerikan güçleri Afganların askeri uçaklara binmesini engellemek için havaya ateş açmak zorunda kaldı” dedi.

En az 5 kişi öldü

Görgü tanıkları, gerilim sırasında en az beş kişinin öldüğünü söylerken, bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Ölümlerin inanların birbirini ezmesi sebebiyle mi yaşandığı, yoksa açılan ateşten mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

Türkiye‘nin de ABD ile NATO birliklerinin çekilmesi sonrası güvenliğini sağlamaya ve işletmeye talip olduğu Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nda, Taliban’ın dün başkente girmesinden bu yana kaos yaşanıyor.
Çoğu Batılı ülkenin diplomatları ve Afgan elçilik çalışanları da buradan tahliye ediliyor.

Ancak kendi imkânlarıyla Taliban’dan kaçmak isteyen Afganların da ülkeden çıkış için tek seçeneği burası.

‘Uçağa tutunan üç kişi düştü’ iddiası

Kabil’den yayın yapan Asvaka News sitesi ise iki kişinin havalanan bir uçaktan düştüğünü iddia etti. Site, kendilerini uçağa bağladıkları öne sürülen iki kişinin düştüğünü duyurdu. Havalimanı yakınlarındaki evlerde yaşayan görgü tanıklarının da, üç erkeğin bölgeye ‘düştüğünü’ ve öldüğünü söylediği öne sürüldü.

Havalimanı girişinde Taliban militanları bulunuyor

Kabil Havalimanı’nın girişindeki Taliban militanları. Taliban dün, ülkeden gitmek isteyenlerin engellenmeyeceğini açıklasa da sivillere ülkelerinde kalma çağrısında bulunmuştu.

Bir Taliban yetkilisi bu sabah Reuters’a yaptığı açıklamadaysa, havalimanında ülkeyi terk etme yolunu bulamayan herkesin kalma kararı vermesi halinde evlerine dönmelerine izin verileceğini, sivillere zarar verilmeyeceğini söyledi.

(GazeteDuvarı)











Başa dön tuşu