KıbrısKORONAVİRÜSManşetSağlık

İncirli: Covid-19’dan sonrasını bugünden planlamalıyız

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli, Covid-19 pandemisinden sonrasının bugün planlanması gerektiğini ancak hükümetten ileriye dönük planlama yapmasını beklemenin beyhude ve saflık olacağını söyledi

İncirli: Post-Covid ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak önümüzde duruyor

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İncirli, Post-Covid‘in (Covid sonrası) ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak önümüzde durduğuna işare etti

İncirli şunları kaydetti:

“COVID-19 Sonrasını Bugünden Planlamalıyız

Her ne kadar da biz hala aşılama, test politikaları, yetersiz sağlık hizmetleri meselelerini konuşuyor olsak da bilim dünyası ve toplumlar Covid 19 sonrası yaşanacak sağlık sorunları, onlarla nasıl baş edileceği, ülkeye getireceği yükler üzerinde çalışıyor.

“Aman canım ne olacak, Covid de basit bir grip gibidir, hastalansam da iyileşirim” veya “yaz gelince bitecek, bizi teğet geçecek, zaten biz bu işi de çok iyi idare ettik” gibi düşüncelerin ne kadar yanlış ve tehlikeli olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

Covid geçiren kişilerde hastalık atlatılmış olsa bile yorgunluk, nefes darlığı, kaygı bozukluğu, uykusuzluk, bellek sorunları gibi şikayetler aylarca devam edebilir.

Dahası hastalık atlatıldıktan haftalar veya aylar sonra birçok organ tutulumunun olabileceğine dair bilgiler birikiyor.

Örneğin Covid-19 sonrası kalp, akciğer, böbrek, deri ve beyin tutulumu olabildiğini artık biliyoruz. Sağlık hizmetlerimiz ve kaynaklarımız yeni gelişen ve gelişecek olan sağlık sorunları için hazırlanmalıdır. Bugüne kadar toplam vaka sayımız 16,721’dir.

Bir yıl önceye göre bu yıl daha çok kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, akciğer sorunu, unutkanlık, Parkinson hastalığı, felç, depresyon, deri hastalıkları ve daha birçok sağlık sorunu ile baş etmek zorunda kalacağız.

Post-Covid (Covid sonrası) ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak önümüzde durmaktadır.

Pandeminin sağlıktaki etkileri sanılandan daha uzun bir süre devam edecektir. Covid 19 sonrası toplumun oluşacak sağlık ihtiyaçlarını bugünden planlamalıyız.

Ama pandemi yönetiminde ilerlemeyi bilmeyen, beceremeyen bir yönetimden ileriye dönük planlama yapmasını beklemek beyhudedir, saflıktır.

Bilgiden, beceriden, yönetme kabiliyetinden yoksun azınlık hükumeti derhal istifa etmelidir. En azından geleceği kurtaralım”











Başa dön tuşu