DünyaEkonomiManşet

Üretim azalacak, maliyetler yükselecek

Dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz şirketlerinin küresel ısınma 1,5 dereceyle sınırlanmak için üretimlerini 2030 itibarıyla en az yüzde 50 azaltması gerekiyor

1 trilyon dolar ek maliyet

İklim değişikliğiyle mücadele etmeyen petrol şirketlerini 1 trilyon dolarlık risk bekliyor.

Dünyanın borsaya kote en büyük petrol ve doğal gaz şirketlerinin iklim değişikliğini önlemeye yönelik hedeflere uymaması durumunda 1 trilyon dolar kaybetme riski olduğu hesaplandı.

Yatırıma devam etmek risk

Londra merkezli düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın bu yıl 5’incisini yayımladığı “Hayatta Kalmak için Uyum Sağlamak” başlıklı raporunda, petrol ve doğal gaz sektörüne yatırıma devam etmenin riskleri analiz edildi.

Geçen yıl küresel salgın nedeniyle petrol fiyatlarının düştüğü dönemde şirketler 5 büyük petrol projesine yatırım yaptı.

En çok etkilenen şirketlerin başında ExxonMobil geliyor

ExxonMobil‘in Guyana’daki 5,5 milyar dolarlık Payara ve 1,8 milyar dolarlık Pacora petrol sahaları, Petrobras’ın Brezilya’daki 4 milyar dolarlık Itapu sahası, Woodside şirketinin Senegal’daki 3,9 milyar dolarlık Sangomar sahası ile Petrobras, Shell ve Total’in Brezilya’daki 2,7 milyar dolarlık Mero 3 sahaları bu projeler arasında yer aldı.











Başa dön tuşu