DünyaManşetYaşam

Lihaçev: Santralin birinci ünitesinin planlanandan erken tamamlanacak

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un Genel Direktörü Aleksey Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa çalışmalarının pandemi döneminde bir gün dahi durmadığını söyledi

Lihaçev santralin birinci ünitesinin planlanandan erken tamamlanacağını belirtti.

Akkuyu NGS'nin ikinci ünitesinde kullanılacak ilk buhar jeneratörü - Sputnik Türkiye, 1920, 19.07.2021

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un Genel Direktörü Aleksey Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa çalışmalarının pandemi döneminde bir gün dahi durmadığını söyledi. Lihaçev santralin birinci ünitesinin planlanandan erken tamamlanacağını belirtti.

Rosatom Genel Direktörü Lihaçev, Rossiya-24 televizyonuna demecinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin, “Birinci ünitenin inşa çalışması, hükümetlerarası anlaşmada belirlenen teslim tarihinin ilerisinde. Yapımında, Rus inşaat personeli de Türk yüklenici de çok sıkı bir biçimde seferber oldu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temeli atılıyor - Ekonomi  Haberleri

Son bir buçuk yıl içinde pandeminin zor koşullarında inşaat çalışmaları bir gün dahi, hatta bir saat için dahi durmadı” dedi.

Lihaçev, santral personeli arasında koronavirüsün yayılım ihtimaline karşı en başından çok sıkı önlemler aldıklarını sözlerine ekledi.

Lihaçev’in bu açıklamaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, santralin birinci ünitesinin Mayıs 2023’te tamamlanacağını açıklamasını izliyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşasına ilişkin hükümetler arası anlaşma 2010’da imzalanmıştı. Proje, Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından gerçekleştiriliyor. Söz konusu şirketin hisselerinin yüzde 99’dan fazlası Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’a ait. Santral tamamlanması ardından senede yaklaşık 35 milyar kilowatt enerji üretecek.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için geri sayım: 3. güç ünitesi için reaktör  üretimine başlandı - Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Akkuyu paylaşımı

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter’dan yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral halen faaliyette, 19 ülkede 51 nükleer santral inşa safhasında iken Türkiye’yi bu imkândan mahrum bırakmak isteyenlerin derdi başkadır.  Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesini inşallah 2023’te devreye alacağız.” ifadelerini kullandı.










Başa dön tuşu