DünyaEkonomiManşet

Fiyatlardaki yükseliş tartışmasına Avrupa Merkez Bankası yöneticileri de katıldı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başekonomisti Philip Lane ve Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel “kırmızı bölgenin” enflasyonun, hedefin aşırı şekilde üzerine çıktığı bir noktada kalıcı hale gelmesi olduğunu ve Euro Bölgesi’nin bu noktadan uzakta olduğunu belirtti

‘Kırmızı bölgenin’ enflasyonu, hedefin üzerinde

Küresel enflasyonun tırmanışa geçtiği son dönemde artan “fiyatlardaki yükselişin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu” tartışmasına Avrupa Merkez Bankası (AMB) yöneticileri de katıldı.

Son olarak AMB Başekonomisti Philip Lane ve Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’den enflasyon endişelerini yatıştırmaya yönelik açıklamalar geldi.

Lane, ‘kırmızı bölgenin’ enflasyonun, hedefin aşırı şekilde üzerine çıktığı bir noktada kalıcı hale gelmesi olduğunu ve Euro Bölgesi’nin bu noktadan oldukça uzakta olduğunu belirtti. Dün katıldığı online bir konferansta konuşan Lane, “Eğer enflasyon hedefe doğru biraz yükselirse, bu bir dengelenme hareketidir” dedi.

Lane enflasyondaki tırmanışın, pandemi önlemlerinin gevşetilmesi ile ekonominin açılması bağlantılı olduğuna inanmak için “somut sebepler” olduğunu belirtti.

Schnabel de “Euro Bölgesi’ndeki mevcut enflasyonist baskılar, pandemi ilişkili gelişmeler tarafından körükleniyor ve bu baskıların gelecek yıl içinde büyük ölçüde ortadan kalkması bekleniyor” dedi.

Benzer şekilde dün bir konferansta konuşan Schnabel, kısa vadeli oynaklık olarak değerlendirdiği bu yükselişe aşırı tepki vermenin zararlı olacağını ve ekonomik toparlanmayı tehlikeye atacağını öngördü.

Euro Bölgesi’nde enflasyon 13 yılın zirvesine yükselmişti

Euro Bölgesi enflasyonu Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 3,4 artarak 13 yılın zirvesine tırmanmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de enflasyonda yüzde 3,3’lük artış yönündeydi.

Almanya‘da harmonize enflasyon Eylül’de yıllık yüzde 4,1 yükselişle verinin yayımlanmaya başlandığı 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise enflasyonun yüzde 4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Federal İstatistik Ofisi, sadece enerji fiyatlarının bile geçen yıla göre yüzde 14 artış kaydettiğini belirtirken geçen sene karantina önlemlerinden dolayı enerji fiyatlarının çok düşük bir bazda olduğunu vurgulamıştı.











Başa dön tuşu