KıbrısManşet

Saygun: Herkes için eşitlik ve adalet talebini yükseltmek hepimizin görevidir

Sol Hareket Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri Semen Saygun, adada ceza yasasında yapılan değişiklikler ve sonrasında nefret suçları ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere rağmen LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine bağlı nedenlerle hala ayrımcılığa uğradığını söyledi

Saygun: LGBTİ+’lar cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine bağlı
nedenlerle hala ayrımcılığa uğruyor

Yazılı açıklama yapan Saygun, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından escinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs’ın, 1990’dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıldığını belirterek, 17 Mayıs tarihinin, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerle ilgili he türlü şiddete karşı durma günü olduğunu vurguladı.

“Ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüel ve İnterseks (LGBTİ) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde her zaman mücadele etmeli ve ayrımcılağa karşı durmalıyız” diyen Saygun, adada ceza yasasında yapılan değişiklikler ve sonrasında nefret suçları ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere rağmen LGBTİ+ ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine bağlı nedenlerle hala ayrımcılığa uğradığını söyledi.

“Ayrımcılık bir şiddet türüdür ve öğrenilen bir davranıştır”

Saygun’un açıklamasının tamamı şöyle;

“Yapılan yasal düzenlemeler ne yazık ki toplumdaki istenen değişim için yeterli olmadı. Bunun en önemli sebebi eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili eğitim politikalarının hayata geçirilmemesidir. Ayrımcılık bir şiddet türüdür ve öğrenilen bir davranıştır.

Arzu ettiğimiz toplumsal dönüşümün sağlanması için eğitim müfredatlarının toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hale getirilmesi, eğitim emekçilerinin tümünün hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi gerekmektedir.

“Cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi ne olursa olsun, herkes eşit haklara sahiptir”

Eşitlik ve adalet talep ederken herkes için eşitlik ve adaleti talep etmeyi ve bunun gerçekleşmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeyi önemsemeliyiz. Cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi ne olursa olsun, herkes eşit haklara sahiptir.

LGBTİ+ lar şiddete maruz kalıyor, eğitim hayatları boyunca ayrımcılığa uğruyor, dışlanıyor. Kamusal alandaki ayrımcı uygulamalara maruz kalıyor. Homofobi, transfobi, bifobi ile karşı karşıya oldukları için görünürlük problemleri yaşanıyor. Eşitsizliğin, adaletsizliğin körüklendiği ve cinsel yönelim, cinsiyet kimliği temelli hak ihlalleri yaşandığı karanlık bir gelecek istemiyoruz.

“Gökkuşağının bütün renklerinin eşit ve özgür yaşadığı bir Kıbrıs istiyoruz”

LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. İnsan haklarını savunmak, herkes için eşitlik ve adalet talebini yükseltmek hepimizin görevidir. Eşcinsellerin özgürleşmesi heteroseksüelleri de özgürleştirecektir.

Gökkuşağının bütün renklerinin eşit ve özgür yaşadığı bir Kıbrıs istiyoruz. Bu mücadeleyi yükseltmek için, Sol Hareket olarak halkımızı 17 Mayıs, Uluslararası Homofobi, Bifobi, ve Transfobi Karşıtlığı günü Lefkoşa’da saat 18 de yapılacak Onur Yürüyüşü ile dayanışmaya davet ederiz”











Başa dön tuşu