DünyaManşet

Erdoğan: Eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye‘ye yeni bir askeri operasyon sinyali verdi

Erdoğan: Eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz

Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz” dedi ve ekledi:

“Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda kararlarımızı alacağız. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenlerle kendi çıkarları dışında hiçbir derdi olmayanların ayrımını bu süreçte bir kez daha görecek, gelecekteki politikalarımızın referansı yapacağız”

Yoklama kaçağı gençlere bedelli askerlik

Erdoğan ayrıca sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı gençlere bedelli askerlik imkanı tanıyacaklarını açıkladı:

“Yoklama kaçağı oldukları yıla göre göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler.”

Açık cezaevlerindeki Covid-19 izinleri uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir diğer duyurusu da, açık cezaevlerinden Covid-19 izniyle salınan hükümlülere dairdi.

Erdoğan, “Açık cezaevlerindeki hükümlüler için belli şartlarda uygulanan ve 31 Mayıs’ta süresi sona eren Covid-19 izinleriyle ilgili de yeni bir değerlendirme yaptık” dedi ve ekledi:

“Buna göre açık cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izinlerini 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıyoruz.

“Meclisimizin bu hususta gereken yasal düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğine inanıyorum”

Finlandiya ve İsveç için ‘somut uygulamalarla değişim’ şartı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği hakkında ise şöyle konuştu:

“İngiltere, İsveç, Hollanda, Finlandiya liderleriyle bu konuları konuştuk. Muhataplarımızın tamamına Türkiye’nin NATO’nun genişlemesi konusundaki yaklaşımını, terörle mücadele vurgusuyla açıkça paylaştık.

“Her şeyden önce terör örgütlerinin, insanların güvenliği için ortada olan NATO’da yer almasını kabul edemeyiz dedik.

“Bu yanlışı Türkiye Yunanistan ve Fransa’nın NATO’dan çıkışı döneminde yapmıştı. Ne oldu? Bu Yunanistan bizimle nasıl bir oyun içinde? FETÖ’nün Avrupa’ya gidiş güzergahı Yunanistan değil mi? İçindeki terör örgütlerini besleyen o değil mi? Şu anda 10’a yakın üs var Yunanistan’da. Bu üslerle acaba kimi tehdit ediyor? Bu üsler Yunanistan’da niye kuruluyor?

“Özellikle İsveç ve Finlandiya’da halen devam eden Türkiye karşıtı yaklaşımları kabul edilemez bulduğumuzu ifade ettik. Daha birkaç gün önce Stockholm sokaklarında PKK, YPG, DHKP-C terör örgütleri yürüyüş yaptılar.

“Ben şimdi sesleniyorum, Sayın Andersson bana neler söyledin ama buyur, Stockholm’ün caddelerin teröristler bağırarak yürüyor ve polisin da onları koruma altına alıyor.

“Almanya’da da bu tür gösterileri yapmıyorlar mı Alman polisinin koruması altında. Bütün bu olaylardan sonra bizden bazıları hala dostluk, hala barış…

“Olmaz böyle dostluk, olmaz böyle barış. Siz ancak terör örgütleriyle el ele, kol kola yürüyorsunuz.

“Biz işimizi biliyoruz. Atılması gereken adımları nasıl atacağımızı da biliyoruz. Bu ülkelerin terör örgütlerine fiili ve siyasi destek vermekle NATO üyeliğine evet dememizi beklemek arasında bir tercih yapmaları ve bunun da somut emarelerini ortaya koyması gerektiğini söyledik.

“Türkiye için tehdit oluşturan terör örgütlerine her türlü desteği vererek teröristleri koruyup kollayanlar, geçmişten beri bize sergiledikleri hukuksuz, ciddiyetsiz ve kibirli tavırlarından vazgeçmelidir.

“Somut uygulamalarıyla bu değişimi gördüğümüzde üzerimize düşenleri yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

“Artık benim için Miçotakis diye birisi yok”

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD’deki temasları sırasında söylediklerine de tepki gösterdi ve “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” dedi:

“Kendileriyle yaptığımız görüşmede aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım diye mutabık kaldık. Buna rağmen geçen hafta bir Amerika seyahati yaptı, Kongre’de Türkiye aleyhinde konuşmalar yaptı. Şimdi biz bu yıl stratejik konsey toplantısı yapacaktık.

“Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşme yapmayı asla da kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak onurlu siyasetçilerle yola gideriz.

“Bundan sonrasını kendisi düşünsün. Kimlerle görüşecekse, kimlere nerede nasıl üsler kurduracaksa kurdursun. Biz bize yeteriz, kendimize yeteriz. F-16’lar konusunda da herhalde ABD Miçotakis’in ağzına bakarak karar vermeyecektir.

BBCTürkçe











Başa dön tuşu