KıbrısManşetSağlık

Besim: Hasta refakatçisi ve hasta bakıcılığı konusu ivedi olarak çözülmelidir

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Sağlık eski Bakanı Filiz Besim, Lefkoşa Devlet HastanesiOnkoloji servisinde yatmakta olan Müslüm Toprak’ın, kendisini hastane terasından atmak suretiyle intihar ederek yaşamını yitirmesi olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hastanedeki ‘hasta bakıcılığı’ konusunun ivedi olarak çözülmesi gerektiğini söyledi

Besim: Hastanelerde mafyalaşan, hiçbir eğitimi olmayan insanlara hastalarımızı emanet etmemiz cinayettir

Özgür Gazete‘den Pınar Barut‘un gündeme taşıdığı “Babamı devlet ihmali öldürdü” başlıklı haber üzerine; mevcut sağlık sistemi, hasta bakıcılar ve devlet ihmalleri yüzünden yaşanan akıl almaz kayba ilişkin; Sağlık eski Bakanı Besim; sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu.

ozgur_gazete_kibris_pinar_barut_muslum_toprak1

Birçok zaafiyetten söz edilebileceğini ancak bunlardan en önemlisinin; hastanede birden fazla hastaya bakacağı taahhüdünü vererek eğitimsiz biçimde hasta bakım hizmeti veren hasta bakıcılar konusu olduğunu söyleyen Besim; “Hastanelerde mafyalaşan, astronomik paralarla hem de hiçbir vergisi olmadan, hiçbir eğitimi olmayan insanlara hastalarımızı emanet etmemiz cinayettir” diyerek Sağlık Bakanlığı’na seslendi.

ozgur_gazete_kibris_pinar_barut_muslum_toprak

“Hasta refakaçisi ve hasta bakıcılığı konusu ivedi olarak çözülmelidir”

Besim’in sosyal medyada konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Hasta refakaçisi ve hasta bakıcılığı konusu ivedi olarak çözülmelidir. Geçen hafta hastanenin Onkoloji servisinde yaşanan bir olay hepimizin boğazını düğümledi.

Onkoloji servisinde yatan bir hastanın 5. kata çıkıp kendini aşağı atması çok ama çok üzücüydü.

“Yaşanan olay hasta bakıcılar konusunda ne kadar vahim durumda olduğumuzun göstergesidir”

Bu olayda birçok faktörden bahsedilebilir. Hastanın psikolojisi, hastanenin güvenlik zaafiyeti ama en önemlisi hasta bakıcı ya da refakatçi problemidir.

Hastanın yanında refakatçisi olduğu halde kimse görmeden beşinci kata çıkması aslında hasta refakatçileri konusunda ne kadar vahim durumda olduğumuzun net göstergesidir.

“Bu bakıcıların elinde mutsuz, acı çeken maddi manevi her gün ölen daha nice isimsiz hastalarımız ve haraca bağlanan çaresiz aileler var

Bir türlü çözemediğimiz bu konuda; “‘hastanelerde mafyalaşan, astronomik paralarla hem de hiçbir vergisi olmadan, hiç bir eğitimi olmayan insanlara hastalarımızı emanet etmemiz cinayettir’ demiştik.

Üç dört hastaya birden bakmaya çalışan, hepsinden para alan ve üstüne üstlük hastanenin düzenini bozan bu insanlara göz yumulmasının sonuçları maalesef geçen hafta yaşadığımız olaydır. Bu olay sadece buzdağının görünen kısmıdır. Bu bakıcıların elinde mutsuz, acı çeken maddi manevi her gün ölen daha nice isimsiz hastalarımız ve haraca bağlanan çaresiz aileler vardır.

“2019’da, bu nedenle bu konuya ivedi çözümler bulmaya çalışmış bir sistem kurmuştuk”

2019’da, bu nedenle bu konuya ivedi çözümler bulmaya çalışmış bir sistem kurmuştuk. Elbette ki bu sistemin yasal eksiklikleri vardı ve tamamlanması gerekirdi. Olması gereken; bu ivedi konunun bir an önce Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde çözülmesidir. Bu pahalılıkta insanların işlerini bırakıp hastanelerde yakınlarına refakat etmeleri çok zordur. Kaldı ki; bu konu eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır”

Ne olmuştu?

Polis Basın Subaylığı’nın “Lefkoşa sakini” ve “intihar sebebiyle hayatını kaybetti” dediği 71 yaşındaki Müslüm Toprak’ın oğlu İbrahim Toprak, babasının Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Onkoloji Servisi’ndeki ihmaller zinciri nedeniyle hayatını kaybettiğini ileri sürmüş ve gazetemize ulaşmıştı.

Babasının, devletin ihmalleri ve sorumsuzluğu yüzünden Onkoloji Servisi’nin 5. kattaki terasından atlayarak öldüğünü savunan İbrahim Toprak, olay anına ilişkin kamera görüntülerinin kaybolması dolayısıyla olayın örtbas edilmeye çalışıldığını söylemiş ve yaşadıklarının duyurulması adına çağrıda bulunmuştu.

İlgili haber içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!











Başa dön tuşu