InstagramKıbrısManşet

Anayola 30 adım mesafede ilahiyat kolejinin onayı için Şehir Planlamaya siyasi baskı!

Atun ailesine ait SAMTAY Vakfı’nın, TC- KKTC 2023 Mali ve İktisadi İş Birliği Anlaşması’nda yapılacağı imzalanan Mağusa‘da İlahiyat Koleji’nin yapımı için bedelsiz bağışladığı, ana yola 30 adım mesafedeki araziye yapılan projenin onaylanması için Şehir Planlama Dairesi’ne siyasi baskı yapılıyor

UBP ve SAMTAY Vakfı yeni İlahiyat Koleji için kolladı sıvadı

Geçtiğimiz sene TC-KKTC arasında imzalanan yeni dayatma protokolde yer alan “Mağusa’ya İlahiyat Koleji” için kolları sıvayan Ulusal Birlik Partisi (UBP), planlama onayı aşamasına kadar geldi.

Protokolün imzalanmasının ardından, işe öncülük eden UBP’li hacı vekil Sunat Atun, ailesinin vakfına ait olan Tuzla‘daki araziyi Kıbrıs İlim, Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı‘na (KİSAV) bedelsiz olarak, adı “Suna Atun İlahiyat Koleji” olması şartıyla ilahiyat lisesi yapılması için 99 yıllığına devretti.

KİSAV’a araziyi Bakanlığa tahsis etti ama bir şartla; TC İmam Hatip Lisesi müfredatı olacak!

Bu devrin hemen ardından da KİSAV ilgili araziyi, “TC İmam Hatip Lisesi müfredatına uygun” olarak ilahiyat koleji yapılmak üzere Eğitim Bakanlığı‘na tahsis etti.

İlgili anlaşmaya, Bakanlığın bu müfredat dışına çıkması durumunda, arazi ve üzerindeki tüm bina ve tesislerin kayıtsız şartsız KİSAV‘ın kullanımına geçeceği maddesi de eklendi.

 

 

 

Ayrıca arazi içinde KİSAV‘ın kullanımına özel bir mekan da ayrılacak. KİSAV burada okul saatleri dışında çocuklara “kişisel gelişimlerine katkı” yapacak etkinlikler yapacak.

Depodan okula

İlgili arazi SAMTAY Vakfı‘nın geçtiğimiz sene “depo” yapımı için proje başvurusu onayı aldığı, hatta temel attığı bir arazi. Hatta araziye erişim için anayoldan yol bağlanması için planlama onayına da başvuran vakıf bu onayı da aldı.

Ancak şimdiki planlama başvurusu o deponun tadil edilerek okula çevrilmesiyle ilgili. Ancak arazi Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı‘na göre okul yapımı için uygun değil.

İmar planına aykırı ve güvenliksiz

Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı‘na göre; ilkokul, ortaokul, lise gibi okul izinleri “imar gelişme sınırları” içinde veriliyor. Bu arazi ise “tarımsal gelişme sınırları” içinde yani okul yapımı için uygun değil. Bölge ağıl, tarım, tarıma yönelik depo yapımı için uygun.

Depo yapımı için atılan temel

Bu gibi okullar için planlama onayı ise imar gelişme sınırları içinde olan araziler için veriliyor.

Anayola 30 adım mesafede okul!

Araziden anayola bakış

Ayrıca arazi güvenlik açısından da sıkıntılar içeriyor. Özgür Gazete‘nin fotoğrafladığı Lefkoşa-Mağusa anayolunun dibinde bulunan arazi; anayola sadece 30 adım mesafede bulunuyor.

ozgur_gazete_kibris_ilahiyat_koleji_samtay_kisav_sozlesme_tuzla_arazi3

Ancak tüm bunlara rağmen planlama onayının verilmesi için Mağusa Planlama Dairesi’ne siyasi baskı yapılıyor.

Tüm sözleşme ve başvuru belgelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

20240109210853204 (1)











Başa dön tuşu