KıbrısManşetSağlık

Bakanlığın yeni uygulaması meyvelerini ‘bulaş’ olarak mı veriyor?

Sağlık Bakanlığı‘nın, 10. gün testini yapmadan bilekliğini çıkardığı Covid-19 pozitif kişi, bilekliği çıkardıktan sonra kendi isteğiyle yaptırdığı PCR testinde pozitif çıktı, hasta bu sürede birçok kişiyle temas etmiş bulundu

Bakanlığın yeni uygulaması meyvelerini ‘bulaş’ olarak mı veriyor?

Bakanlığın son dönemde başlattığı ve gazetemizin kamuoyuna duyurduğu, ’10. gün testi yapılmadan bilekliğin çıkarılması’ uygulaması, toplumda bulaş olarak meyvelerini vermeye devam ediyor.

Gazetemiz geçtiğimiz günlerde pozitif olup semptomları olmadığı için bileklik ve 10. gün test yapılmak üzere hastaneye gelmesi söylenerek evinde karantinaya alınan bir vatandaşın yaşadıklarını gündeme taşımıştı.

DSÖ: Ülkeler testi kullanmaya devam edebilir

Karantina süresinin 10. gününde, negatife dönüp dönmediğini gösterecek olan testi yaptırmak için hastaneye giden vatandaşa, artık 10. gün testi yapılmadığı ve direk Turkcell merkezine gidip bilekliği çıkarabileceği söylenmişti.

Hatta haberimizden sonra bazı Bakanlık yetkilileri, bu uygulamanın Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi olduğunu öne süren açıklamalarda bulunmuştu.

Ancak DSÖ, “Hasta iki gün semptom gösterdiyse, ilk belirti göstermesini takip eden 13 gün sonra (10 gün + 3 gün semptomsuz); 14 gün semptom gösterdiyse, ilk belirtiden 17 gün sonra, 30 gün semptom gösterdiyse 33 gün sonra iyileşmiş kabul edilebilir” şeklindeki açıklamasında, ülkelerin hastaları serbest bırakma kriteri olarak test uygulamasına devam edebileceğini söylüyor.

Bu durumda da “En az 24 saat arayla iki negatif PCR testine dayanan kriter uygulanmaya devam edilir” diyor.

DSÖ, yaptığı açıklamada kriterin güncellenmesinin gerekçesi olarak, belirtileri ortadan kalkan Covid-19 hastalarının PCR testlerinin haftalar sonra dahi pozitif çıkabilmesini gösteriyor.

Bilekliği çıkartılan hasta pozitif çıktı!

Nitekim, bilekliği çıkartılan ancak negatife dönüp dönmediği konusunda emin olmak isteyen ve kendi isteğiyle PCR yaptıran vatandaşın test sonucu pozitif çıktı.

Bu sürede birçok kişiyle temas eden vatandaşın virüsü bulaştırıp bulaştırmadığı ise muamma.

İlgili haberimiz için TIKLAYIN

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu